-

Värjäys: Amorpha Sulkapensaat

[Fabaceae]

Amorpha fructicosa Huiskusulkapensas

A. angustifolia, A. bushii, A. croceolanata, A. curtissii, A. dewinkeleri, A. occidentalis, A. tennesseensis, A. virgata
[englanti desert false indigo, false indigo, false indigo-bush, bastard indigobush, lead plant, shrubby bastard indigo · ranska L'Amorpha élevé, Amorpha en arbre, Indigo bâtard frutiqueux · saksa Unform, Bastard-Indigo, Aveissgraue Bastard-Indigo, Bleipflanze, Strauch-Bastard-Indigo · espanja Indigo bastardo · italia Indaco bastardo]

Huiskusulkapensas on alunperin pohjoisamerikkalainen kasvi, mutta levinnyt sieltä 1600-luvun lopussa ja 1700-luvun alussa myös Eurooppaan. Kasvi sisältää pieniä määriä indigoa, mutta ei niin merkittäviä, että sitä olisi viljelty väriaineen takia. Sitä on kasvatettu lähinnä koristekasvina ja maaperän eroosiota estämään ja se on ollut myös mehiläisten mieleen. Nykyään sitä pidetään Keski-Euroopassa yhtenä pahimmista vieraslajeista. Suomessa kasvi ei kasva.

Toisaalta: useissakin nettikeskusteluissa mainitaan, että huiskusulkapensaan indigoa käytettiin aiemmin (1700-luvulla) kaupallisesti; ja joissakin kirjoitelmissa väitetään myös, että nimenomaan tämä indigo oli sitä, mitä Italialainen Genovan kaupunki osti suuret määrät värjätäkseen puuvillasta valmistettuja työvaatteita siniseksi. Tätä väriä ja värjättyä kangasta kutsuttiin ranskaksi nimellä Bleu de Gênes ("Genovan sininen"), joka myös englantiin kulkeutui muodossa jeans. Tarina sanan jeans syntyperästä lienee oikea, mutta se, käytettiinkö Genovassa nimenomaan huiskusulkapensaan indigoa, ei ole mitenkään varmaa. Löytämäni tiedot kasvin kaupallisesta värjäyskäytöstä eivät ole kovin vakuuttavia.

Kirjassa Traité des arbrisseaux et des arbuses cultives en France et en pleine terre (1825) mainitaan, että Amerikassa valmistetaan "eräänlaista indigoa" kasvin nuorista versoista.

Lähteitä / lukemista

Brunello, Franco The Art of Dyeing in the History of Mankind. Neri Pozza Editore, Vicenza 1973
Jaume Saint-Hilaire, M. Traité des arbrisseaux et des arbuses cultives en France et en pleine terre, Pariisi 1825.
Indigo. The New International Encyclopedia. Dodd, Mead and Company, 1922
Artikkelit Coloriastossa: Kasvit / Rosa