-

Värjäys: Atropa belladonna Belladonna

[Solanaceae]

[englanti deadly nightshade, belladonna, devil's cherries, naughty man's cherries, divale, black cherry, devil's herb, devil's cherries, great morel, dwayberry, death's herb, dwale(berry), dwayberry, fair lady, sorcerer's berry, witches' berry, banewort, enchanter's nightshade · gaeli miotg bhu, lus mr coilleadh]

Kasvaa luonnonvaraisena keski- ja etelä-Euroopassa sekä lounais-Aasiassa, usein kaatopaikkojen ja raunioiden läheisyydessä. Viljellään Englannissa, Ranskassa ja Pohjois-Amerikassa. Koko kasvi on myrkyllinen; myrkyllisin kasvin osa ovat sen juuret (Belladonnae Radix), seuraavaksi myrkyllisin lehdet (Belladonnae Folie) ja varsi, ja marjat vähiten myrkyllisimmät.

Violetti, purppura, vihreä. Käytetty värjäykseen mm. Irlannissa.

Belladonnan lehdistä on tehty vihreää viimeistään 1200-luvulla.

Historia

Bella donna tarkoittaa kaunista naista. Nimi juontuu siitä, että italialaiset keski- ja renessanssiajan hovinaiset käyttivät silmiinsä kasvin mehua, myrkyllistä ja parasympaattista hermostoa lamaannuttavaa atropiinia, jolloin mustuainen suureni ja sai silmät näyttämään tummemmilta. Keskiajalla kasvi tunnettiin englanninkielisissä maissa nimellä dwale, jonka on sanottu juontuvan joko ranskankielisestä surua tarkoittavasta sanasta deuil tai skandinaavisesta sanasta dvol, dvalar, joka on tarkoittanut syvää unta.

Belladonnan myrkylliset ominaisuudet tunnetaan lähes kaikkien eurooppalaisten kansojen kansantarinoissa (mm. paholaisen kasvina). Myrkky aiheuttaa myös hallusinaatioita, minkä vuoksi sitä on pidetty noitien kasvina.

Belladonnan myrkyn käytöstä on useita tarinoita. Yhden kertomuksen mukaan 1000-luvulla skotlantilaisen sotapäällikön Macbetin joukot myrkyttivät maahan hyökkäävät tanskalaiset belladonnan ja liköörin seoksella. He humaltuivat hyvin nopeasti ja syvästi ja skotlantilaiset saattoivat helposti tappaa heidät.

Nykyaikana belladonna on edelleen tärkeä rohdoskasvi.