-

värjäys: Calluna vulgaris Kanerva

[Ericaceae]

[englanti heather, ling, scotch heather · gaeli froach, ur · Skotlannin gaeli haeddre · ruotsi ljung · saksa Heidekraut, Besenheide, Besenkraut, Brandheide, Erica, Erika, Hedorn, Heide, Heideröschen, Hoaden, Immerschön, Kuhheide, Rehheide, Rote Heide, Sandheide, Schafheide, Schauphehe (Schafheide), Senden, Zetten · ranska Callune vulgaire, Bruyère commune, Béruée, Brande, Bruyère, Bruyère à balai, Bucane, Callune, Fausse Bruyère, Grosse Brande, Péterolle · tanska hedelyng, lyng · norja rsslyng · islanti beitillyng · puola wrzos, wrzos zwyczajny]

Muita suomenkielisiä nimiä mm. kangaskanerva, nummenvarsi, kangasärviä, siekki, siekkilö

Katso myös kanervat (Erica)

Ikivihreä varpukasvi. Yleinen Euroopan vuoristoissa ja metsissä, levinnyt Euroopasta myös muualle.

Mainitaan yleisenä suomalaisena värjäskasvina Alina Hellenin oppaassa Neuvoja kotiwärjäykseen kaswiaineilla (1905).

Keltaiset, vihreät, ruskeat, kullan väri, ruosteenväri. Nuoresta kanervasta, ennenkuin kukinnot ovat täysin auki, saadaan alunapuretteella kirkkaankeltaista. Kanervan oksista saa aluna- tai rautapuretteella vihreää. Pitkällä tinapuretuksella oranssia ja kullanväristä. Kukista saadaan kullan- tai ruosteenväristä.

Kanervat sisältävät runsaasti parkkihappoa, minkä vuoksi niitä on käytetty usein mm. nahan värjäykseen.

historia

Käytettiin skottilaisissa tartaaneissa 1700-luvulla, ehkä käytössä jo aiemmin. Kasvin käytöstä värjäysaineena on löydetty viitteitä mm. Skotlannista, Perthin alueen kaivauksilta, jossa on tutkittu 1100-luvulta peräisin olevaa värjärin työpajaa. Skotlantilaiset uskoivat valkoisen kanervan tuovan onnea; se oli usein yksi morsiuskimpun kukista. Kukkien 'hunajaa' on myös käytetty mausteena skotlantilaisten drambuie - liköörissä.

Calluna juontuu kreikan puhdistumista tai puhdistamista tarkoittavasta sanasta kallunein, kallyno. Kanervia on käytetty luutina.

ohjeita

Alina Hellenin oppaassa Neuvoja kotiwärjäykseen kaswiaineilla (1905) neuvotaan: (kanerva, koiranputki, sianpuola, suomyrtti) ...kerätään silloin kun ne owat nupusta kukkaan puhkeemassa. Niistä saadaan monenlaisia keltaisia wärejä, waikka woimaltaan erilaisia. Wäriwiwahdus tulee myöskin erilainen, riippuen siitä käytetäänkö ne tuoreina tai kuiwattuina. Kirjasessa neuvotaan, kuinka kanervasta valmistetaan alunan avulla keltaista ja sammaleenvihreää; alunan, väriomenan ja rautavitrillin avulla sammaleenvihreää ja vaaleaa sammaleenvihreää; alunan, indigon ja kurkuman kanssa tummaa ruohonvihreää; alunan ja indigon kanssa sinivihreää; alunan, indigon ja rautavitrillin kanssa tummanvihreää; sekä kromihappoisen kalin, valkoisen viinikiven ja sinilastun kanssa harmaanvihreitä ja mustanvihreää.


---

Lääkekasvina kanervaa on käytetty mm. virtsatientulehduksiin ja ripulilääkkeenä.

Kuivattuja kukkia on käytetty humalamaltaiden sijaan olutta valmistettaessa.

Moorland tea -juoma valmistettiin lisäämällä kanervien joukkoon mustikan ja sen sukulaismarjojen, ojatädykettä, metsämansikoita ja timjamia.