-

Värjäys: Carya Hikkoripuut

[Juglandaceae]

englanti hickory

Carya illinoensis Pekaanipähkinä

Hicoria pecan
[englanti pecan]

Suurikokoinen puu kasvaa alkuperäisenä Yhdysvaltojen keskiosissa. Siitä on jalostettu useita pähkinälajikkeita.

Kuoresta saadaan keltaista ja ruskeaa. Käytetty värjäykseen ainakin Pohjois-Amerikassa. Home dyeing with natural dyes -kirjan (1935) mukaan puun pähkinöiden vihreillä kuorilla saa alunapuretuksella ruskeaa ja rautavihtrillilisällä harmaata.

>

Carya laciniosa Seitsikkohikkori

[englanti Hickory, big shellbark]

Jalopähkinäkasveihin kuuluva puu kasvaa alkuperäisenä Yhdysvaltojen itäosissa, mutta se ei ole kasvualueellaan kovinkaan yleinen. Home dyeing with natural dyes -kirjassa (1935) mainitaan, että puun pähkinöistä saa alunan ja kromipuretuksen avulla kestävää vaalean ruskeaa väriä.

Carya ovata

[englanti shagbark hickory]

Kolmekymmenen metrin korkuiseksi kasvava pohjoisamerikkalainen puu. Kuoresta saadaan keltaista väriainetta.

Carya tomentosa Nukkahikkori

[Carya alba, Hicoria alba, Juglans alba
englanti hickory, mocker nut, white hickory]

Puun kuoresta saadaan keltaista ja ilman puretusta ruskeaa. Mm. Pohjois-Amerikan intiaanit ovat käyttäneet sitä värjäykseen.

Kalm kertoo kirjassaan Norra Amerikanska Färge-Örter (1763), että Pohjois-Amerikassa kuoresta saadaan villaan ja pellavaan kaunis keltainen väri.

Home dyeing with natural dyes -kirjassa (1935) mainitaan, että nukkahikkorin kuoresta saa pronssinväriä ja tummaa keltaruskeaa väriä, joilla on kohtalainen valon-, mutta hyvä pesunkesto; ja kullan ja pronssin väriä, jolla on hyvä valon- ja pesunkesto.

---

Useiden hikkoripuiden puuaines on arvokasta; hikkoripuusta on valmistettu mm. suksia. Carya olivaeformis-puu tuottaa pekanpähkinöitä.

 

Lähteitä / lukemista

Furry, Margaret S. & Viemont, Bess. M. Home Dyeing with Natural Dyes. United States Department of Agriculture. Miscellaneous Publication No 230. Washington, D.C., 1935
Kalm, Pehr Norra Amerikanska Färge-Örter. Joh. Christ. Frenckell. Turku 1763.