-

Värjäys: Anthemis nobilis, Chamaemelum nobile Jalosauramo

[Compositae]

[englanti chamomile, true chamomile, roman chamomile, creeping chamomile, english chamomile, english camomile, ground apple, perennial chamomile, mayweed, whig plant; Flore Plena · espanja manzanilla · saksit maythen · saksa Heermannchen]

Värjäyksessä kasvista saadaan kellertäviä sävyjä sekä kirkkaankeltaista. Kasvista saadaan myös sinistä värjäysainetta (atsuleeni). Useimpien lähteiden mukaan atsuleeni ei sovi värjäyskäyttöön, mutta kylläkin joitakin viitteitä sen käytöstä värjäystarkoituksiin on olemassa.

Kasvin kukkia on käytetty hiusten vaalentamiseen.

Ohjeita

värjäys kamomillateellä [Kai]
Värjää kaksi unssia kangasta.
Alunapuretuksella kirkkaankeltainen.
Osta 25 kamomillateepussia tai vastaava määrä irtoteetä. Lisää ne kahdeksaan kupilliseen vettä ja kiehauta. Anna kiehua hiljalleen noin tunnin.
Lisää aluna pieninä määrinä veteen (eri kattilaan) ja jätä kiehumaan. Vähennä kuumuutta ja lisää kangas. Anna kiehua hiljakseen yhden tunnin. Ota kangas pois keittymästä ja anna tippua kuivaksi, älä purista!
Siirrä kiinnitetyt kankaat välittömästi värikylpyyn. Lisää vettä tarvittaessa peittäksesi kankaat kokonaan. Anna kiehua hiljakseen tunnin ajan tai kunnes haluttu väri on saatu. Varmistautuaksesi oikeasta väristä, pidä kankaita hetki pois väriliuoksesta ja painele helläkätisesti lusikalla.
Kun väri on valmis, siirrä kankaat värikylvystä ja huuhtele lämpimällä vedellä, sitten kylmällä.

---

'Kamomilla' tulee kreikkalaisesta maaomenaa tarkoittavasta sanasta khamaimelon.

Välimeren alueella jalosauramoa on käytetty lääkintätarkoitukseen yli 2000 vuotta ja se oli myös egyptiläisten lääkekasvi. Otettiin farmakopeaan apteekkirohdoksi 1500-luvulla. Se oli myös yksi yhdeksästä saksilaisten pyhästä yrtistä (maythen). Sitä käytetään mm. ruoansulatushäiriöihin. Käytetään myös mm. teehen.

Käytetty hiustenhoitoaineena.

Lähteitä / lukemista
Gerarde, John The Herball or Generall Historie of Plantes. John Norton, Lontoo 1597.