-

Värjäys: Cortinarius Seitikit

Seitikkejä on useita satoja lajeja ja useista seitikkilajeista saadaan punaisia ja oransseja värejä. Monissa seitikeissä on antrakinoneita, kaksoisantrakinoneita ja vastaavia väriaineita. Monet seitikit ovat myrkyllisiä, joten kannattaa värjätä ulkotiloissa. Katso myös: veriseitikit (Dermocybe).

Cortinarius armillatus Punavyöseitikki

Yleinen Suomessa. Purettamatta saadaan vaaleanpunaista, alunalla tummaa vaaleanpunaista, tinalla ja kuparilla kellertäviä ja vihertäviä harmaita ja raudalla oliivinväristä.

Syötävä sienilaji, mutta ei mikään erityisen herkullinen.

Cortinarius cinnamomeus (Dermocybe cinnamomea ?) Kaneliseitikki

Kuivattuna antaa kolmea eri väriä: ilman puretetta ja alunapuretuksella oranssia, tinalla rusehtavan oranssia, kuparilla punaruskeaa ja kanelinväristä, raudalla harmaata, punaruskeaa ja oranssia. Käytetty mm. Skotlannissa.

Cortinarius croceus (Dermocybe croceifolia ?) Keltahelttaseitikki

Ilman puretusta beigeä, vaaleanoranssia tai keltaista, alunalla keltaista ja oranssia, tinalla oranssinkeltaista. Käytetty mm. Skotlannissa.

Cortinarius gentilis Kangasmyrkkyseitikki

Yleinen Suomen havumetsissä. Purettamatta saadaan vaaleankeltaista, alunalla ruskeankeltaista, tinalla vaaleaa oranssia ja kuparilla ja raudalla beigeä. Hieman myrkyllinen sieni.

Cortinarius malicorius

Cortinarius uliginosus

Cortinarius violaceus Violettiseitikki

Suomessa kasvaa melko harvinaisena lehtimetsissä. Sininen. Purettamatta saadaan siniharmaata, aluna- ja tinapuretuksella violetinharmaata, kuparilla tummanvihreää ja raudalla purppuranmustaa.