-

Värjäys: Euphorbia Tyräkki

[Euphorbiaceae]
englanti spurge · havaijin kielellä 'akoko

Euphorbia biglandulosa

[englanti spurge]

Kasvista saadaan keltaista väriä.

Euphorbia esula Kenttätyräkki

[englanti leafy spurge]

Kasvista saadaan keltaista ja ruskeaa. Käytetty värjäämiseen mm. Pohjois-Amerikassa.

Euphorbia marginata

[englanti ghostweed, mountain snow, snow on the mountain]

Kasvista saadaan keltaista ja ruskeaa. Käytetty värjäämiseen mm. Pohjois-Amerikassa.

Euphorbia pulcherrima Joulutähti

[englanti santa catarina, poinsettia, flor de Pascua, christmas star, mexican flame leaf, lobster plant · saksa weihnachtsstern, Poinsettia · nahuatl cuetlaxochitl]
Muita suomenkielisiä nimiä: poinsettia, tyräkki, tähtilatva

Tyräkkikasveihin kuuluva joulutähti on kotoisin Keski-Amerikasta, mutta levinnyt ruukkukasvina kaikkialle maailmaan. Suomessa joulutähti tuodaan koteihin - kuten nimikin sanoo - jouluisin. Sen kukat ovat yleensä punaiset, mutta joulutähtiä on myös valkoisia ja vaaleanpunaisia. Kasvin kaikki osat ovat myrkyllisiä, mutta sitä pidetään huoneilmaa raikastavana kasvina.

Kasvin lehdistä saadaan ruskeaa väriä. Asteekit värjäsivät kasvilla violettia, joidenkin tutkijoiden mukaan myös kirkkaanpunaista (kuori).

Historia
Asteekit kutsuivat joulutähteä nimellä cuetlaxochitl(e). Kirkkaan värinsä vuoksi se oli intiaanien puhtauden symboli. Asteekit kunnioittivat kasvia, mutta sitä ei voitu viljellä heidän pääkaupungissaan, koska se sijaitsi liian korkealla, jotta kasvi olisi voinut menestyä siellä.

---
Joulutähti on suosittu joulukukka.

Euphorbia antisyphilitica -kasvista valmistetaan kandelillavahaa, jota on käytetty mm. lattiavahaan, kengänkiillotteisiin ja lakkoihin.