-

Värjäys: Foeniculum vulgare Fenkoli

[Umbelliferae, Apiaceae]
englanti fennel, fenkel, wild fennel, bronze fennel · ruotsi fenkÅl · saksa Fenchel
Muita suomenkielisiä nimiä: maustefenkoli, maustevenkoli, saksankumina

Var. azoricum: salaattifenkoli, mukulavenkoli, italiankumina (englanti carosella, finocchio)
Var. dulce, capillaceum: (englanti Florence fennel, finnocchio, sweet fennel)

Kotoisin Välimeren alueelta; nykyään kasvaa lähes kaikkialla eteläisessä Euroopassa ja Intiassa. Viljellään etenkin etelä-Ranskassa, Intiassa sekä Venäjällä. Ei kasva luonnossa Suomessa, mutta viljellään jonkinverran yksivuotisena yrttinä.

Kasvi tuottaa kirkkaan keltaista tai kultaiseen vivahtavaa väriä, ruskeaa ja vihreää. Käytetty värjäysaineena mm. Pohjois-Amerikassa, jossa juurilal on värjätty keltaista ja ruskeaa.

Historia
Fenkoli on vanha kasvi, jota käyttivät jo egyptiläiset. Kreikkalaiset kutsuivat sitä nimellä marathron ja roomalaiset nimellä foeniculum (latinan heinää tarkoittavasta sanasta foenum); keskiajalla se muuttui muotoon fanculum. Keskiajalla fenkoli oli yksi yhdeksästä pyhästä yrtistä; sillä karkoitettiin pahoja henkiä ja sen uskottiin parantavan sokeuden ja muita silmäsairauksia. Avaimenreikien tukkimisen fenkolinsiemenillä uskottiin pitävän pahat henget loitolla. Amerikkaan fenkolin veivät espanjalaiset papit.

---
Fenkolia on käytetty lääkekasvina vatsavaivoihin ja koliikkiin, mutta sillä on myös karsinogeenisiä vaikutuksia. Fenkoli kiihdyttää estrogeenin tuotantoa.

Fenkolin siemeniä käytetään mausteena erilaisissa kakuissa, kekseissä, liha- ja kalaruoissa sekä likööreissä ja katkeroissa.