-

Värjäys: Gentiana Katkerot

[Gentianaceae]

Katkerot mainitaan joissakin värjäysohjeissa, mutta mitään yleisesti tunnettuja ja laajalti käytettyjä värikasveja ne eivät ole. Vaikuttaa siltä, että vanhoissa ohjeissa katkeroita on käytetty värjäyksessä erityisesti niiden sisältämän kitkerän nesteen takia; ehkä sillä on ajateltu olevan väriä kiinnittäviä tai voimistavia vaikutuksia?

Gentiana lutea Keltakatkero, keltainen teräsyrtti

englanti the great yellow gentian · ruotsi gullgentiana

Keltakukkainen keltakatkero kasvaa Keski- ja Etelä-Euroopan alppiniityillä, erityisesti Sveitsissä ja Tirolissa. Suomessa vain viljeltynä.

Keltakatkeron juuressa on punaista, alkoholiin liukenevaa gentisiiniä (C14H10O6). The Natural Organic Colouring Matters -kirjassa (1918) mainitaan, että se on heikko väriaine, joka värjää kromilla puretetun villan vaalean vihreänkeltaiseksi, alunalla puretetun vaaleaksi kirkkaankeltaiseksi ja tinalla puretetun hyvin vaaleaksi kermanväriseksi.

Gentiana pneumonanthe Kellokatkero, keuhkokatkero

englanti marsh gentian · saksa Lungen-Enzian · ranska Gentiane des marais · italia Genziana mettimborsa

Sinikukkainen kellokatkero kasvoi aiemmin luonnonvaraisena Suomessa, mutta ei enää.

Tietosanakirja Britannican mukaan kasvin kukilla on värjätty siniseksi. Mitään pysyvää sinistä väriä kellokatkeron (kuten ei muistakaan sinisistä) kukista saa.

Muuta

Englanninkielessä on sävynimi gentian blue, joka on saanut nimensä sinikukkaisten katkeroiden kukkien mukaan. Useimmat Gentian-suvun katkeroista ovat sini- tai violettikukkaisia. Vastaavasti gentian violet on ollut keinotekoinen väriaine, jota on käytetty erityisesti biologisissa kokeissa kudosten värjäykseen.

Lähteitä / lukemista
Perkin, Arthur George & Everest, Arthur Ernest: The Natural Organic Colouring Matters. Longmans, Green and Co. London, New York, Bombay, Calcutta and Madras, 1918.
To dye silk of a very fine black; A receipt to make a dye good. kirjassa Dictionarium Polygraphicum: Or, The Whole Body of Arts Regularly Digested. Lontoo, 1735
Artikkelit Coloriastossa: Kasvit / Gentiana