-

Värjäys: Hapalopilus Käävät

Hapalopilus rutilans Okrakääpä

Agaricus nidulans, Boletus nidulans, Boletus resupinatus, Boletus rutilans, Boletus spongiosus, Boletus versicolor, Fomes resupinatus, Fomes spongiosus, Hapalopilus nidulans, Hemidiscia rutilans, Inodermus rutilans, Inonotus nidulans, Inonotus rutilans, Leptoporus rutilans, Phaeolus nidulans, Phaeolus rutilans, Polyporus nidulans, Polyporus rutilans, Polyporus spongiosus, Polystictus nidulans, Polystictus rutilans, Poria resupinata, Poria spongiosa, Scindalma spongiosum
[englanti cinnamon bracket, tender nesting polypore, purple dye polypore · ruotsi lysticka · espanja políporo resplandeciente · venäjä gapalopilus krasnovatyy]

Okrakääpä on pieni, oranssi kääpä, joka kasvaa koivun, tuomen, pihlajan tai vaahteran kasvavissa tai kaatuneissa rungoissa. Okrakääpä sisältää jopa yli kolmasosan painostaan myrkyllistä polyporihappoa. Vaatimaton okrakääpä on helppo tunnistaa tiputtamalla sen pinnalle pisaran emästä: jos kohta muuttuu violetiksi, kyseessä on okrakääpä.

Okrakäävällä voi värjätä nimenomaan emäksisellä liuoksella, joka muuttaa veteenliukenemattoman hapon syvänvioletiksi väriaineeksi. Okrakäävän violetilla voi voi värjätä ilman puretusta ja väri kestää hyvin valoa.

Purettamatta ja alunapuretuksella saadaan violettia ja rautapuretuksella purppuranmustaa.

Okrakäävän myrkyllisyyden vuoksi siihen ei kannata koskea paljain sormin, ja värjätessä kannattaa suojautua kunnolla ja suorittaa värjäys hyvin ilmastoidussa tilassa.

Käytetty värjäykseen mm. Skotlannissa.

Lähteitä / lukemista
Jaederfeldt, Klas Hapalopilus, tickor som blir röda eller violetta i ammoniak [www.nrm.se/kbo/krypt/hapalo/ | 080704]