-

Värjäys: Helianthus

[Compositae]

Helianthus annuus (Chrysanthemum peruvianum) Auringonkukka

[englanti englanti sunflower, marigold of Peru · saksa Gewöhnliche Sonnenblume, Bahnwärterpflanze, Goldblume, Gottesauge, Indianisch Sonnenblum, Indianische Goldblume, Indianische Sonne, Sonnenblume, Sonnenblumen, Sonnenglanz, Sonnenkrone, Sonnenrose, Sonnenscheibe, Sonnstern, Sunnawend, Sunnstern · ranska Tournesol, Grand Soleil, Hélianthe, Hélianthe annuel, Soleil, Soleil des jardins, Tournesol annuelle, Tournesol comestible · ruotsi solros · corona solis, sola indianus]

Auringonkukan eri osista saadaan erilaisilla puretteilla useita harmaan, vihreän, oranssin ja keltaisen sävyjä. Kukista ja siemenöljystä saadaan keltaista väriä. Kukista saadaan myös vihreää ja ruskeaa. Siemenistä saadaan myös mustaa, tummansinistä ja purppuraista väriä.

Helianthus uniflora

[englanti Aspen sunflower]

Kasvista saadaan keltaista ja ruskeaa värjäysainetta.

Historia

Auringonkukan latinankielinen nimi helianthus on tullut sanoista helios (aurinko) ja anthus (kukka). Myös monilla muilla kielillä kasvi on sananmukaisesti 'auringonkukka' (esim. englanti sunflower).

Kukkien keltainen väriaine oli tärkeä intiaanien koritöissä ja kutomisessa.

Etelä-Amerikan intiaanit viljelivät auringonkukkia jo 3000 vuotta sitten. Asteekkien auringonpapittaret kruunattiin auringonkukilla ja he pukeutuivat kultakoristeisiin, jotka esittivät auringonkukka-aiheita. Auringonkukan varren sisäosasta saatiin mm. kynttilöitä ja purukumia. Inkoille auringonkukka oli kansallissymboli; se symboloi auringonpaistetta. Myös hopit käyttivät auringonkukkaa paljon käsitöissään.

Espanjalaiset valloittajat toivat auringonkukan Eurooppaan 1500-luvun tienoilla.

Auringonkukan viljely aloitettiin Venäjällä Pietari Suuren tukemana: hän näki kasvin Hollannin matkallaan ja laati laajamittaisen viljelysuunnitelman. Kasvi sai lisää suosiota, kun Venäjän ortodoksisen kirkko kielsi lähes kaikki öljyiset ruoat (ruokaöljyt) paaston aikana - auringonkukkaöljyä se ei kieltänyt.

Ohjeita

Helppo violetti
Keitä auringonkukan siemeniä (n. 2 - 4 desiä ) vedessä (n. 1 - 1 1/2 l) puolisen tuntia. Kasta puuvilla kuumaan veteen ennenkuin upotat sen värjäysliemeen. Keitä seosta tekstiilin kanssa puolisen tuntia ja anna sitten liota väriaineseoksessa vuorokauden. Alunaa voi lisätä värinkestävyyden lisäämiseksi. Kun puuvilla värjäyksen jälkeen kuivuu, se on syvän purppurainen, mutta muuttuu auringonvalon vaikutuksesta hiljalleen siniseksi.

---

Auringonkukkaöljy on maailman toiseksi käytetyin ruokaöljy.

Lähteitä / lukemista
Gerarde, John The Herball or Generall Historie of Plantes. John Norton, Lontoo 1597.