-

Värjäys: Inula helenium Hirvenjuuri

[Balsaminaceae]
[Compositae, Asteraceae]
englanti elecampane, elfwort, yellow starwort, velvet dock, horseheal, scabwort, elf dock, wild sunflower ·ranska aune · saksa Alantwurzel · wales marchalan · mu xiang

Juurista saadaan sinistä.

Kotoisin Keski-Aasiasta. Kasvaa villinä Euroopassa Gotlannista etelään, tavataan myös eteläisessä Siperiassa ja luoteis-Intiassa. Pohjois-Amerikassa sitä on viljelty ja nykyään kasvaa villinä itäisessä Yhdysvalloissa.

Historia
Roomassa isohirvenjuurta pidettiin sekä keittiö- että lääkekasvina. Roomaan kasvi oli tullut Keski-Aasiasta ja roomalaiset levittivät kasvia melkein koko Euroopan kattavan maansa alueelle. Roomasta kasvi levisi edelleen benediktiinimunkkien mukana.

Lääkekasvina isohirvenjuurta on käytetty jo antiikin aikaan - helenium -nimen uskotaan juontuvan Troijan Helenasta, jolla oli kasvi käsissään, kun Troijan kuninkaan poika Paris vei hänet - ja aiheutti Troijan sodan alkamisen. Kasvin mainitsivat mm. Hippokrates, Dioskorides ja Plinius. Kristillisessä symboliikassa siitä tuli parantavan vaikutuksensa vuoksi vertauskuva lunastukselle, joka parantaa ihmisen synnistä. Pohjoiseuroopassa se oli yksi tärkeimpiä lääkekasveja 1700-luvulle saakka.

Ohjeita
Rohtona auttaa flunssaan ja vilustumiseen, kutiavaan ihoon ja pieniin haavoihin.

Käytetty myös makeisten maustamiseen.