-

Värjäys: Jatropha Jatropat

[Euphorbiaceae]

englanti physic nut, nettlespurge, medicinier

Jatropat ovat myrkyllisiä pensaita, joista on valmistettu mm. värjäysaineita ja rotanmyrkkyä.

Jatropha curcas Öljyjatropa

[englanti physic nut, Barbados nut, poison nut, bubble bush, purging nut, fignut tree · asteekit cuauhy-ohuachtli]

Kasvaa mm. Afrikassa sekä Etelä-Amerikassa.

Lehtimehusta saatua kestävää mustaa väriä on käytetty sekä värjäykseen että musteeksi. Kuoresta saadaan sinistä väriä, mutta se ei ole kestävää. Poltetuista oksista ja juurista saatua tuhkalipeää on käytetty värjäyksen apuaineena.

Kasvin kuorta käytetään värjäämiseen mm. Länsi-Afrikassa. Etelä-Amerikassa kasvin siemenillä on värjätty purppuraa. Asteekit käyttivät väriä sekä pigmenttinä että värjäysaineena.

Historia

Scientific American -lehden artikkelissa Improvements in the arts and sciences (1, 1864) mainitaan uusien keksintöjen joukossa uusi vihreä värjäysaine, green dye from Malda, joka lehden mukaan oli ollut esillä Kansainvälisessä näyttelyssä Intian osastolla vuonna 1862. Lisätietoa väriaineesta juttu ei tarjoa, mutta Uuden seelannin kansainvälistä näyttelyn esitteessä löytyy rivi: 590. Vegetable green dye, Jatropha sp., Malda..

 

Lähteitä / lukemista

Dye stuffs and tanning materials lehtisessä Ne Zealand exhibition, 1865. A classified list of contributions from British India and its dependencies, forwarded by order of the secretary of state for India, from the India Museum, London. By J. Forbes Watson, A. M., M. D., &C., Reporten on the products of India. W. Trounce, Lontoo 1864.
Improvements in the arts and sciences, Scientific American 1, 2.1.1864