-

Värjäys: Morinda

[Rubiaceae]

englanti Indian mulberry · intia aal, a'l, ach, aich

Morinda citrifolia ja Morinda tinctoria ovat olleet tärkeitä kasveja perinteisessä intialaisessa värjäyksessä. Intiassa kasvien juuret tunnetaan nimillä al ja cirang. Juurissa on antrakinonia, ksanthopurpuriinia.

Noni, Morinda citrifolia

[englanti Indian mulberry, dye tree, cheesefruit, great morinda · ranska morinde · japani wongkudu · Indonesia mengkudu besa(r) · Filippiinittumbong-aso · Polynesia nono, noni · havaiji noni · Fidzi kura · Micronesianon · Salomo-saaret urati · sooranjee, cada pilava, Bancutus latifolia Rumphi; atchy, aal, aurtch]

Kasvaa Kaakkois-Aasiassa, Tyynellämerellä. Viljellään Intiassa.

Juurista ja kuoresta saasaan punaista värjäysainetta (suranji, sooranjee), jolla aiemmin oli kaupallistakin merkitystä krapin korvaajana. Sooranjee-nimitys on viitannut myös kasvin kuivattuihin juuriin. Juuresta saa vedessä keittämällä keltaista ja alkoholiin liuotettuna syvää punaista.

Juuresta valmistetaan keltaista väriainetta, morindonia.

Indonesiassa juuresta saatavalla värillä on värjätty punaisia värisävyjä vaaleanpunaisesta tummanpunaiseen. Punaisen värjäysprosessi saattaa kestää jopa vuosia. Kasvilla on värjätty myös Japanissa syvänpunaista väriä.

Morinda germinate

[englanti broomstone]

Morinda tinctoria

Viljellään Intiassa erityisesti juurista saatavan punaisen väriaineen (suranji) vuoksi.

Morinda umbellata

Juuret sisältävät antrakinonia, ksantopurpuriinia.