-

Värjäys: Morinda Nonit

[Rubiaceae]

englanti Indian mulberry · intia aal, a'l, ach, aich

Nonit kuuluvat matarakasveihin ja niistä monia on käytetty värjäykseen.

Morinda citrifolia ja Morinda tinctoria ovat olleet tärkeitä kasveja perinteisessä intialaisessa värjäyksessä. Intiassa kasvien juuret tunnetaan nimillä al ja cirang. Juurissa on antrakinonia, ksanthopurpuriinia.

Noni, Morinda citrifolia Noni, hedelmänoni

Morinda tinctoria
[englanti Indian mulberry, beach mulberry, cheesefruit, dye tree, great morinda · ranska morinde · japani wongkudu · Indonesia mengkudu besa(r) · Filippiinittumbong-aso · Polynesia nono, noni · havaiji noni · Fidzi kura · Micronesianon · Salomo-saaret urati · aal, a'l, ach, aich, atchy, aurtch; sooranjee, cada pilava, Bancutus latifolia Rumphi; ]

Kasvaa Kaakkois-Aasiassa, Tyynellämerellä. Viljellään Intiassa erityisesti kasvin juurten ja kuorten väriaineen vuoksi.

Juurista ja kuoresta saasaan punaista värjäysainetta (suranji, sooranjee), jolla aiemmin oli kaupallistakin merkitystä krapin korvaajana. Sooranjee-nimitys on viitannut myös kasvin kuivattuihin juuriin. Juuresta saa vedessä keittämällä keltaista ja alkoholiin liuotettuna syvää punaista. Väriaineella värjätään myös violetteja ja ruskeita värejä.

Indonesiassa juuresta saatavalla värillä on värjätty punaisia värisävyjä vaaleanpunaisesta tummanpunaiseen. Punaisen värjäysprosessi saattaa kestää jopa vuosia. Kasvia on käytetty syvän punaisen värin värjäämiseen myös Japanissa.

Morinda germinate

[englanti broomstone]

Morinda longifora

[· Ojuologbo]

Länsi-Afrikassa kasvavaa morindaa pidetään paikallisesti hyvin tärkeänä lääkekasvina. Se sisältää samoja väriaineita kuin hedelmänoni ja Morinda umbellata, mutta sillä ei värjäyskasvina ole ollut kaupallista arvoa.

Morinda umbellata

Gynochthodes umbellata, Guttenbergia umbellata
[englanti common Indian mulberry, noni canopy, devil's face, brick, ground wire · tamili núna · telugu múlúghúdú · malaiji mang-kudu · oungkoudou, jong-koutong, ál]

Juuret sisältävät antrakinonia, ksantopurpuriinia.

Jaavalla juurten punaista väriä on käytetty batiikkien painamiseen.

 

Lähteitä / lukemista

Perkin, Arthur George & Everest, Arthur Ernest: The Natural Organic Colouring Matters. Longmans, Green and Co. London, New York, Bombay, Calcutta and Madras, 1918.
Artikkelit Coloriastossa: Kasvit / Morinda