-

Värjäys: Oldenlandia

[Rubiaceae]]

Oldenlandia umbellata

[englanti chay root, chay-aver, Indian madder · bengali turbuli · telugu cheri-vello · tamili ché, chay, sayawer, imburel ]

Kasvi kasvaa Intiassa ja sen lähialueilla, hiekkaisella maapohjalla, usein lähellä meren rantoja. Kasvin juurilla on värjätty punaista väriä. Kasvissa on osittain samoja väriaineita kuin krapissa (Rubia tinctoria), mm. punaisen värin tuottamaa alitsariinia.

Tuoreiden juurten väri on oranssi, mutta kun ne kuivuvat, väri muuttuu keltaiseksi. Keittämällä niistä saadaan keltaista väriä, mutta emäksiessä liemessä väri muuttuu voimakkaan syvänpunaiseksi. Kasvin juuria on käytetty erityisesti puuvillan värjäämiseen ja painamiseen, mutta esimerkiksi silkkiä sillä ei voi värjätä tai painaa punaisen värin emäksisyyden vuoksi.

Historia

Chay-kasvin juurta on käytetty pitkään värjäykseen alueilla, jossa sitä on kasvanut. Sitä käytettiin erityisesti komeasti kuvioitujen puuvillatekstiilien painoväreissä.

Eurooppaan sitä on tuotu viimeistään 1770-luvulla, mutta siitä ei tullut koskaan Euroopassa kovin tärkeää värikasvia, koska krapin (Rubia tinctoria) viljely ja siitä tuotettavan samantyyppisen värin tuotanto oli jo vakiintunut. Chay-juuren värivoimaa pidettiin krappia huomattavasti vähäisempänä; Perkinin ja Ernestin mukaan sen oletettiin olevan jopa vain neljäsosa krapin värivoimasta.

 

Lähteitä / lukemista

Perkin, Arthur George & Everest, Arthur Ernest: The Natural Organic Colouring Matters. Longmans, Green and Co. London, New York, Bombay, Calcutta and Madras, 1918.
Artikkelit Coloriastossa: Kasvit / Oldenlandia