-

Värjäys: Origanum

[Labiatae]

Oreganosta saa punaista väriä.

Origanum vulgare Oregano, mäkimeirami

[englanti wild marjoram · ruotsi kungsmynta; vanha Ronung (Konung?)]

[englanti (common) marjoram, (greek) oregano, joy of the mountain, perennial marjoram, turkish oregano, wild marjoram, wild oregano, winter oregano · marjolaine]

Oreganon kukista saadaan pellavaan punaruskeaa ja villaan purppurahtavaa punaista. Väri ei ole kovin kirkas eikä kestävä.

Linnaeuksen Gotlannin ja Öölannin värjäyskasveja esittelevässä tekstissä vuodelta 1742 oregano esitellään punaisen värin lähteenä, ja siinä mainitaan, että värjäykseen käytetään kuivattua kasvia, jolla lanka värjäytyy syvän ruskeanpunertavaksi.

Uren kirjassa A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines [...] (1847) oreganon mainitaan värjäävän pellavan ja puuvillan asetaattialunan kanssa punaruskeaksi ja villan tumman ruskeaksi.

Origanum majorana (Mauste)meirami

[englanti (sweet) marjoram, (knotted) marjoram · Mercenkosk, Mayorana]

Historia

Oreganoa käytettiin lääkinnällisissä tarkoituksissa jo antiikin ajan Kreikassa ja Roomassa. Sen lehdistä valmistettiin voidetta, joka auttoi kipeisiin lihaksiin. Plinius suositteli oreganoa myös skorpionin ja hämähäkin pistoksiin. Keskiajalla oreganoa käytettiin erilaisiin voiteisiin ja maustamaan ruokia. Uudisraivaajien mukana yrtti kulkeutui Euroopasta Pohjois-Amerikkaan.

Oreganoa on käytetty värjäykseen ja se on mainittu joissakin värjäyskirjoissa, mutta koska se on ollut niin tärkeä mausteyrtti, sen muut käyttötarkoitukset ovat ajaneet usein värjäämisen edelle.

Muuta

Oreganon on uskottu suojaavan noidilta ja paholaisilta. Oreganon polttamisen uskottiin estävän paholaisen ja hänen palvelijoidensa yhteistyötä - siksi oreganoa poltettiin inkvisiittorien kuulusteluissa.

Sanotaan, että jos oreganoa laittaa meijerissä maitoon, se ei happane ukkosella.

Lähteitä / lukemista

Gerarde, John The Herball or Generall Historie of Plantes. John Norton, Lontoo 1597.
Linnaeus, Carl Förtekning, af de färgegräs, som brukas på Gotland ock Öland, Kongliga Vetenskaps-Academiens Handlingar, Jan. Febr. Mart. 1742
Ure, Andrew A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines; containing A Clear Exposition of Their Principles and Practice. 1847, Appleton & company, New York.