-

Värjäys: Petroselinum crispum (Apium petroselinum) Persilja

[Umbelliferae]


[englanti parsley, moss curled parsley, curled parsley; maydanoz · saksa Blattpetersilie, Blatt-Petersilie, Glatte Blatt-Petersilie, Glatte Petersilie, Petersilie · ranska Persil, Persil simple]

Persiljalla aikaan saadaan kellertävän vihreitä ja keltaisia värejä. Tuoreista lehdistä ja varsista saadaan alunapuretteella kermanväristä.

Muutamissa valmiiksi sekoitetuissa pigmenteissä on edelleen saatavilla sävy sap green tai bladder green (sapenvihreä). Entisajan taiteilijat saivat sävyn aikaan sekoittamalla sipulia, persiljaa ja sammalta. Nykyisillä väriyhdistelmillä saadaan aikaiseksi valoakestävä sävy.

Persiljaa on käytetty myös vihreänä elintarvikeväreinä - yksinkertaisimmillaan murskattu persilja on sekoitettu jauhoihin tai munanvalkuaisiin.

Historia

Kreikkalaiset kruunasivat kilpailujen voittajat persiljaseppeleellä ja kreikkalaiset sotilaat ruokkivat hevosiaan persiljan lehdillä.

Persilja on liitetty paholaiseen. Persilja kasvaa hitaasti ja joidenkin tarinoidenn mukaan siementen täytyy mennä seitsemän kertaa helvettiin kysymään lupaa kasvaa; jos lupaa ei tule, siemenet istuttanut ihminen kuolee seuraavana vuonna.

---

Persiljaa on käytetty rohtona mm. ihottumiin.