-

Värjäys: Phytolacca Americana Kermesmarja

[Phytolaccaceae]

[englanti Pokeweed, American Pokeweed, Common Pokeweed, Inkberry, Pigeon Berry, Pigeonberry, Poke Salad, Red Ink Plant · saksa Amerikanische Kermesbeere, Alkermes, Amerikanische Scharlachbeere, Amerikanischer Nachtschatten, Erkermus, Färfweimercher, Kermas, Kermesbeere, Meikermus, Phytolacca, Pokbera, Spanische Brombeere, Virginische Purgaz · ranska Phytolaque d'Amérique, Bel ombrage, Épinard de Cayenne, Épinard des Indes, Morille à grappes, Phytolaque, americain, Raisin d'Amérique, Teinturier · ruotsi karmesbär · Wasewowr?]

Kasvia on viljelty koristekasvina Etelä- ja Keski-Euroopassa. Sen 'kermesmarjoja' on käytetty mm. viinien värjäykseen. Juuri ja marjat ovat myrkyllisiä.

Intensiivinen punainen, ruskea, ruosteenpunainen, vaaleanpunainen. Marjoista saadaan violettia ja jopa mustaa. Ei ole kestävä ilman puretusta.

Missourijoen lähellä asuvat intiaanit käyttivät kermesmarjojen väriaineita sekä ihmisten että eläinten väritykseen. Väriä käyttivät yleisesti myös muut Pohjois-Amerikan intiaanit.

Phytolacca decandra

[englanti pokeweed]

Hedelmistä saadaan vaaleanpunaisia, laventeleita ja oransseja sävyjä.

Historia

Millerin mukaan Portugalissa marjoja käytettiin (1700-luvulla?) punaviinin värin syventämiseen siinä määrin, että sen käyttö alkoi haitata viinin makua. Portugalin kuningas antoi määräyksen että Phytolacca-kasvit olisi hävitettävä ennenkuin ne tuottavat marjoja, jotta marjamehun käyttö viinin värjäämiseen voitaisiin estää ja portugalilaisen viinin maine paranisi.

---

Intiaanit käyttivät kasvia mm. kasvainten hoitoon ja reumatismiin.

Lähteitä / lukemista
Miller, Philip Gardeners Dictionary. 8. painos, Lontoo 1768