-

Värjäys: Reynoutria japonica Japanintatar

[Polygonaceae]

Fallopia japonica, Polygonum cuspidatum
englanti Japanese knotweed, American bamboo, Asian knotweed, billyweed, donkey rhubarb, elephant ears, fleeceflower, Himalayan fleece vine, Mexican bamboo, monkeyweed, monkey fungus, pea shooters · japani itadori 虎杖, イタドリ

Japanintatar kasvaa yleisenä Intiassa, Japanissa, Kiinassa ja Koreassa. Se on levinnyt myös Pohjois-Amerikkaan ja Eurooppaan, missä useissa maissa sitä pidetään haitallisena vieraslajina.

The Natural Organic Colouring Matters -kirjassa (1918) mainitaan, että A. Henry mainitsi kasvin tekstissään "Chinese Names of Plants" (Journal Royal China Branch of Royal Asiatic Society, 22, New Series, No. 5, 1887), ja että Patungissa kasvin juurilla värjättiin keltaista. Lehdistä ja kukinnoista ei juurikaan irtoa väriä.

Kasvin käytöstä perinnevärjäyksistä ei löydy englanniksi kovinkaan paljon mainintoja, mutta sen sijaan useampia viimeaikaisia tutkimuksia haitallisen vieraslajin hyötykäytöstä muun muassa puuvillan ja bambun värjäämiseen.

 

Lähteitä / lukemista

Perkin, Arthur George & Everest, Arthur Ernest: The Natural Organic Colouring Matters. Longmans, Green and Co. London, New York, Bombay, Calcutta and Madras, 1918.
Artikkelit Coloriastossa: Kasvit / Reynoutria