-

Värjäys: Rosmarinus officinalis Rosmariini

[Labitae]
englanti rosmarine, dew of the sea, rosemary, polar plant, compass-weed, compass plant; saksa rosmarin; ruotsi rosmarin; ital. rosmarino; ranska romarin - vanha ranska rosamerine

Rosmariini on varpukasvi, joka kasvaa luonnonvaraisena Välimenren alueella meren lähellä. Rosmariini ei kestä suomen talvea, mutta sitä viljellään yksivuotisena kasvina.

Värjäämiseen käytetään rosmariinin lehtiä. Rosmariinista saadaan vihreää. Käytetty värjäysaineena ainakin Pohjois-Amerikassa.

Historia
Rosmariini on vanha viljelykasvi. Rosmariini -nimi tulee latinan sanoista marinus ros, ros marinus tai rosmarinum, mikä tarkoittaa 'meren kastiketta' (vrt. englannin dew of the sea).

Keskiajalla rosmariinilla karkoitettiin pahoja henkiä ja sitä kiedottiin kaulan ympärille, jotta rutto ei iskisi. Sen uskottiin parantavan mielenterveyttä ja kasvattavan hiuksia - ja estävän keijuja varastamasta lapsia. Rosmariinin tuoksu on vahva ja kasvilla on myös desinfioivaa vaikutusta; sitä käytettiin kotien hajusteena Keski-Euroopassa jo 1500-luvulla.

---
Rosmariinia käytetään moneen tarkoitukseen koristekasvista ruoanlaittoon. Lääkekasvina sitä on käytetty mm. desinfisiointiin ja sen uskotaan myös edistävän verenkiertoa ja lievittävän mm. reumatismia.

Joissakin satuversioissa rosmariinia käytettään Ruususen herättämiseen. Legendan mukaan neitsyt Maria levitti viittansaa valkoisena kukkivan rosmariinipensaan ylle, kun hän lepäsi. Kukat muuttuivat hänen viittansa alla siniseksi.

Rosmariini on myös uskollisuuden symboli ja siksi käytetty usein morsiuskimpuissa. Hautoihin heitettynä sillä on kerrottu vainajalle, että surijat eivät unohda.