-

Värjäys: Salvia Salvia

[Lamiaceae]
englanti sage

Salvia officinalis Salvia, ryytisalvia, maustesalvia, rohtosalvia

[englanti common sage, broadleaf sage, dalmatian sage, garden sage · ruotsi kryddsalvia · saks. Echter Salbei]

Salvia kasvaa luonnonvaraisena Etelä-Euroopassa, mutta menestyy Suomessa heikosti kylmyyden vuoksi. Se on harmahtavalehtinen ja siniviolettikukkainen.

Kasvin yläosat värjäävät villan alunapuretuksella kellertäväksi, kromipuretuksella keltaiseksi ja raudalla vihertävän harmaaksi. Kasvin öljyllä on mm. Amerikassa värjätty keltaista.

Salvia tummentaa hiusten luonnollista väriä.

Salvia sagitata

Sisältää suuria määriä apigeniinia NY1 ja luteoliinia NY2 (kts. luonnonkeltaiset). Käytetty mm. Etelä-Amerikassa. Inkat värjäsivät kasvilla vihreää (mm. Huancayossa).

Salvia triloba

[englanti three leafed sage]

Salviasta saadaan keltaista väriä.

Historia
Salvia on yksi vanhimmista rohtokasveista ja sitä käytettiin jo noin 4000 eaa. Salvian uskotaan kulkeutuneen Keski-Eurooppaan roomalaisten sotilaiden mukana ja pohjois-Eurooppaan luostarilaitoksen mukana; pohjoismaisessa lääketieteessä salviaa on käytetty keskiajan lopulta. Kiinaan kasvin vei hollantilainen kauppalaiva.

---
Salvia oli yksi tärkeimmistä rohtokasveista keskiajan Euroopassa. Sen nimikin viittaa parantamiseen: lat. salvare tarkoittaa parantamista ja officinalis lääkkeenä käyttämistä. Salvian on uskottu lisäävän henkistä kapasiteettia ja se liitettiin pitkään elämään - ja kuolemattomuuteen. Salvian sisältämä estrogeeni helpottaa kuukautiskipuja ja vaihdevuosien hormonaalisia vaivoja. Ennen insuliinin keksimistä diabeetikot käyttivät salviaa alentamaan verensokeria. Amerikan intiaanit käyttivät salviaa erilaisiin särkyihin ja uudisasukkaat paransivat sillä mm. unettomuutta, merisairautta ja epilepsiaa. Salvia hoitaa ärtynyttä ihoa sekä rauhoittaa auringonpolttamia.

Mausteena salvia korostaa ruoan omaa makua ja hävittää ruoan rasvan makua.

Salvia sisältää myrkyllistä tujonia, jonka pitkäaikainen ja runsaskäyttö voi aiheuttaa hermosto- ja ruuansulatushäiriöitä, joten sitä on käytettävä kohtuudella.