-

Värjäys: Sarcodon Suomuorakkaat

[Thelephorales]

Aiemmin kuusensuomuorakasta (Sarcodon imbricatus) ja männynsuomuorakasta (Sarcodon squamosus) pidettiin samana lajina. Ne ovat hyvin samannäköisiä, mutta niillä on erilaisia ominaisuuksia - ilmeisesti seuralaispuustaan johtuen. Nimensä mukaisesti kuusensuomuorakas kasvaa kuusen lähettyvillä ja männynsuomuorakas männyn lähettyvillä.

Sarcodon imbricatus Kuusensuomuorakas

Hydnum imbricatum
[englanti shingled hedgehog, scaly hedgehog]

Vanhoilla suomuorakkailla voidaan värjätä harmaita ja sinertävänharmaita sävyjä.

Sarcodon squamosus Männynsuomuorakas

[englanti scaly tooth]

Vanhoista männynsuomuorakkaista saadaan ilman puretusta vaaleanpunertavan ruskeaa, mutta alunapuretuksella kauniita sinisiä tai harmaansinisiä sävyjä. Männynsuomuorakas on hyvä värisieni, kun se on mustunut tai alkanut jo mädätä.

Sinistä värjättäessä männynsuomuorakkaan liemen pitää olla emäksinen (pH 9-10), mutta ennen lankojen lisäämistä liemen pH-arvo kannattaa laskea etikalla alle kahdeksaan, jotta langat eivät vahingoitu. Vastapoimittuja sieniä pitää olla painoltaan noin kymmenkertainen määrä langan painoon nähden. Sininen tai vihertävä väriaine muodostuu kuidun hapettuessa, kun se nostetaan väriliemestä.

Sinistä väriä saattaa saada muistakin orakkaista, mutta männyn lähistöltä löytyvistä männynsuomuorakkaista todennäköisimmin.

 

Lähteitä / lukemista

Bessette, Arleen Rainis & Alan, E. The Rainbow Beneath My Feet. A Mushroom Dyer's Field Guide. Syracuse University Press, New York 2001
Johannesson, Hanna & Ryman, Svengunnar & Lundmark, Hjördis & Danella, Eric Sarcodon imbricatus and S. squamosus — two confused species Mycological Research 11, 1999
Lundmark, Hjördis & Marklund, Hans Färgsvampar & svampfärgning. Motagg bokförlag, 2018.
Rice, Miriam C. Mushroom's for Color. Mad River Press Inc. 1980
Sundström, Carla & Erik Sienivärjäys. Otava, Keuruu 1983
Sundström, Erik Värjäämme yrteillä, sienillä ja jäkälillä. Kustannus-Mäkelä, Karkkila 2003
Tetri, Anna-Karoliina Sienivärjäys. Kustannusosakeyhtiö Moreeni, 2013