-

Värjäys: Schinopsis

[englanti quebracho]

Quebracho on espanjankielessä yleisnimitys kovapuisille puulajeille, mutta useimmiten, kun on puhuttu quebracho-puista parkkiaineiden yhteydessä, yleensä kyseessä ovat Schinopsis -suvun puut. Sama nimitys voi viitata myös Aspidosperma-suvun puihin.

Schinopsis balansae

[Schinopsis marginata
englanti quebracho, the willow-leaf red quebracho, red quebracho · quebracho-colorado chaqueño, red quebracho chaqueño, quebracho chaqueño, quebracho vermelho, quebracho vermelho chaqueño · quebracho colorado chaqueño]

Schinopsis lorentzii

[Schinopsis marginata
englanti quebracho, red quebracho · red quebracho santiagueño, quebracho santiagueño · quebracho colorado santiagueño]

Teknillisen aikakauslehden jutussa Parkitusaineteollisuudesta Argentiinassa (7-8, 1925) kerrotaan, että puiden parkkiainpitoisuus huomattiin vasta 1800-luvun puolessa välissä. Patentti parkkiaineen valmistukselle ko. puulajeista saatiin vuonna 1873 havrelaiselle tehtaalle, mutta vasta Pariisin maailmannäyttelyn 1889 myötä se tuli laajemmin tunnetuksi. Artikkelin kirjoitusaikaan se oli Argentiinalle varsin merkittävä vientituote ja Suomessakin laajalti tunnettu. Artikkelissa puhutaan nimenomaan quebracho colorado -puusta, joka voi tarkoittaa joko Schinopsis lorentzii tai S. balansae -puuta - puut ovat hyvin samantapaisia keskenään.

Lähteitä / lukemista

Laine, Kauko V.: Parkitusaineteollisuudesta Argentiinassa, Teknillinen aikakauslehti 7-8, 1925

 

a>