-

Värjäys: Ventilago

[Rhamnaceae]

Ventilago-kasveihin kuuluu nelisenkymmentä lajia. Niistä pääosa kasvaa tropiikissa Kaakkois-Aasiassa, Australiassa ja sen lähisaarilla.

Ventilago madraspatana

[englanti red creeper · hindi pitti · bengali raktapita · kannada paipli-chakka, papli, popli-chukai · marathi khandvel, lokhandi · sanskriitti raktavalli · tamili pappilichakka, suralpattai, surala chaki, surate choka, papli, vembádam · telugu surati pette tige, surala tige, erra chiratali, surla tige, surugudu yerra chicatli, surala-tége-patta, yerra-chakatli-chakka, suriti-pettechakka, súrúghúndu-putta · rakta pitta, chorgu, keoti, lokandi, kanwail, ragatarohato, súri-chakka]

Kasvin kuoresta ja juurista saadaan väriaineita, joilla on erittäin suuri tanniinipitoisuus. Erityisesti juuren kuoriaines on ollut arvostettu värjäysmateriaali. Se sisältää useita eri väriaineita, joista tärkein on ventilagiini.

The Natural Organic Colouring Matters -kirjassa (1918) mainitaan, että kasvin juurista saatava syvänpunainen väriaine on ollut erittäin arvostettua Etelä-Intiassa. Kirjan mukaan väriaine on puuvillalle painettaessa alunapuretuksella viininpunaista, rautapuretuksella harmaan lilaa (joka tummana näyttää mustalle) ja aluna-rautapuretuksena violetihtavaa tumman suklaan väristä (a very purplish dark chocolate); öljykäsitellylle puuvillalle saadaan alunapuretuksella syvää punertavan ruskeaa, kromipuretuksella mustanpurppuraa ja rautapuretuksella purppuranmustaa. Villaa ja silkkiä värjätessä kromipuretuksella saa violetinruskeaa, alunalla viininpunaista, tinalla kirkkaampaa punaista ja raudalla tummaa harmahtavan purppuraa ja mustaa. Värit kestävät hyvin pesua, mutta eivät kirjan mukaan läheskään siinä määrin kuin vastaavanväriset alitsariinivärit.

A Dictionary of the Economic Products of India -kirjassa kuvataan, kuinka kyläläiset keräävät juurten kuorta, jotka sitten kaupungeissa viedään myyjille. He usein sekoittavat joukkoon Oldenlandia umbellata-kasvia. Sekoituksesta saadaan kaunista ruskeaa ja jos mukaan lisätään väriomenoita, lopputulos on musta. Kirjassa myös huomautetaan, että väriä käytetään melkein yksinomaan puuvillan värjäämiseen. Samassa kirjassa kerrotaan myös, että Bangaloren matontekijät valmistavat juuren kuoresta sekä puunkappaleista rusehtavan violettia väriainetta keittämällä niitä yksinkertaisesti vedessä. Purettamalla alunalla tai rohtoketapanialla saatiin tummempi, mutta kestävä väri.

Useissa lähteissä kerrotaan, että kasvista saatavan väriaineen valonkesto on huono, mutta Karpagam & al. artikkelissa tulokset ovat toisenlaisia. Artikkelissa kuvatussa kokeessa kasvin kuorella värjättiin bambua ja pellavaa ja puretteina käytettiin rohtoketapania (myrobolan) ja alunaa. Rohtoketapanipuretuksella pesun- ja valonkesto oli erinomainen, alunapuretuksella hyvä.

Ventilago neocaledonica

[labwa, labwe]

Vanuatun saarella kasvin juuresta on valmistettu syvänpunaista väriainetta, jota on käytetty perinnetekstiilien värjäämiseen.

Lähteitä / lukemista
Karpagam P., Manonmani G. & Javakar Banu C. Natural Dyeing with Ventilago madraspatna on Bamboo and Linen Knitted Fabrics. A Journal of Science and Technology, Volume:3 No.1
Perkin, Arthur George & Everest, Arthur Ernest: The Natural Organic Colouring Matters. Longmans, Green and Co. London, New York, Bombay, Calcutta and Madras, 1918.
Singh, Pankaj Ventilago maderaspatana Gaertn. - A Lesser Known Dye Yielding Species of Telangana. International conference on concervation, management & sustainable utilization of lesser known plants, Conference paper, March 2021
Watt, George A Dictionary of the Economic Products of India, Volume 6, Part 4. 1893. Uusintapainos Cambridge University Press, 2014
Artikkelit Coloriastossa: Kasvit / Ventilago