-

Värjäys: Xanthoria Keltajäkälät

[englanti wall-lichen, shore lichen]

Jäkälissä on mm. fyskioni-nimistä keltaista antrakinoniväriainetta.

Xanthoria elegans

[englanti]

Jäkälästä saadaan purppuraa. Sinistä saadaan, kun väriaine altistetaan auringonvalolle.

Jotkut Pohjois-Amerikan intiaanit ovat käyttäneet jäkälästä saatua väriä kasvoväripigmenttinä.

Xanthoria parietina Haavankeltajäkälä


Harper's new monthly magazine 7, 1857


[englanti wall-lichen, shore lichen, maritime sunburst lichen, yellow wall lichen · gaeli crotal buidh · ruotsi vägg-lav]

Haavankeltajäkälä on haavan rungolla kasvava keltainen jäkälä. Sitä on käytetty värjäykseen viimeistään keskiajalla, ja väriaineensa vuoksi sitä on käytetty kaupankäynnissä jo ensimmäisen vuosituhannen vaihteessa etenkin Pohjois-Euroopassa.

Haavankeltajäkälästä voi saada kauniita punaisia tai sinisiä värisävyjä, mutta värjääminen vaatii omat kommervenkkinsä. Jäkäliä pitää liottaa voimakkaassa emäksessä (esimerkiksi ammoniakkiliuoksessa) useampia viikkoja, jotta väriaine irtoaa. Langan värisävyä voi ohjailla lisäämällä liemen happamuutta, mutta värin vaihtaminen onnistuu myös jälkeenpäin: jos langat altistaa auringonvalolle heti värjäyksen jälkeen, ne muuttuvat siniseksi, ja jos ne kuivattaa varjossa, saadaan punaisia lankoja.

Harper's new monthly magazine -lehdessä (7, 1857) kerrotaan, että (raaka käännös) "väriä käytetään lähinnä pohjoisen Euroopan köyhemmissä yhteiskuntaluokissa, värjäämään sukat ja yömyssyt oranssinruskeiksi tai iloiset lapset värjäävät sillä munia kirkkaansävyisiksi pääsiäisenä." Artikkelissa on viitattu jäkälään nimellä Parmelia parietina ja voi olla, että tässä puhutaan useammista tuolloin Parmelia-nimellä tunnetuista jäkälistä.

---

Jäkälät uusiutuvat hyvin hitaasti, minkä vuoksi niitä pitää koota värjäyskäyttöönkin harkiten. Jäkälien poimiminen ei kuulu jokamiehenoikeuteen. Joitain puissa kasvavia jäkäliä löytyy myös katkenneista ja maahan pudonneista risuista, joista niitä voi kerätä myös ilman maanomistajan lupaa.

 

Lähteitä / lukemista

Lindsay, W. Lauder A Popular History of British Lichens, comprising an account of their structure, reproduction, uses, distribution and classification. Lovell Reeve, Lontoo 1856
Artikkelit Coloriastossa: Kasvit / jäkälät; Xanthoria