-

John Mercer (1791-1866)

Englantilainen kemisti John Mercer syntyi 21.2. 1791. Hänen merkittävimpänä keksintönään pidetään merserointia ja häntä pidetään myös värivalokuvauksen pioneerina.

Mercer alkoi tutkia ja kehittää värjäysaineita 16-vuotiaana. Lancashire Pioneers-sivulla kerrotaan, että kun Mercer näki velipuolensa uuden oranssin asun, hän halusi pystyä tekemään itse saman värin, mikä sai hänet matkustamaan Blackburniin ja ostamaan kemian kirjan ja värjäämiseen tarvittavia ainesosia. Värjärinä Mercer oli siis itseoppinut.

Mercerin ensimmäisenä suurena keksintönä pidetään erään punaisen musteen kaavaa vuonna 1844. Tätä ennen Mercer oli kuitenkin tehnyt merkittäviä havaintoja, jotka olivat kuitenkin jääneet pienemmälle huomiolle. John Mercer huomasi 1828, että eräällä valoreaktiolla puuvillaan muodostui preussinsinistä. Lainaus Mercerin omasta muistikirjoista (Edward Parnellin kirjoittamasta biografiasta): I spotted a piece of white cloth with a solution of pernitrate of iron, and exposed it to the sun. On testing it afterwards with a solution of red prussiate of potash it gave a blue - but no blue before exposure. This is worthy of note. I have not seen it noticed by any chemical writer. Havainnolla oli merkitystä valokuvatekniikan kehittymisessä, vaikka Merceriä ei usein tässä yhteydessä mainitakaan. Mercerin tavoitteena oli saada aikaan täysvärinen valokuva. Tässä hän ei onnistunut, mutta vuonna 1858 hän esitteli Leedsissä yksivärisiä värjättyjä paperille tai palttinalle vedostettuja valokuvia.

Samana vuonna kuin punaisen musteenssa, 1844, Mercer keksi myös merseroinnin, joka kuitenkin patentoitiin sekä Englannissa että USAssa vasta 1851. Merseroinnissa puuvillaa käsitellään kaustisella soodalla, jolloin puuvilla muuttuu paksummaksi ja lyhyemmäksi. Merserointi lisää siis puuvillaan kiiltoa, lujuutta ja siliävyyttä. Puuvilla ei myöskään kutistu merseroinnin jälkeen yhtä paljon kuin ilman merserointia. Merserointi helpottaa värin tarttumista puuvillaan: väriainetta tarvittiin 30% aiempaa vähemmän ja värjätty puuvilla vaikutti kiillon vuoksi syvempiväriseltä. Muutamia vuosikymmeniä Mercerin keksinnön jälkeen, vuonna 1889 Horace Lowe paranteli vielä merserointitekniikkaa, jolloin merseroinnista tuli hyvin suosittua. Kaupoissa myydään edelleen merseroitua puuvillalankaa.

Mercer kuoli 30.11.1866.

  • havainto preussinsinisen muodostumisesta puuvillalle 1828
  • punainen muste 1844
  • merserointi 1844
  • patentti merseroinnille 1850/51

[Värien tutkijat, kehittäjät ja valmistajat värien historiassa]

Lähteitä / lukemista
Matoba, Y Lectures on Mercerization [textileinfo.com | 04III05]
Ware, Mike John Herschel's Cyanotype: Invention or Discovery? [mikeware.co.uk | 04III05]
Lancashire Pioneers John Mercer - The breadth of his work [lancashirepioneers.com | 04III05]
Mercerizing [factopia.com/aiton-encyclopedia-vol3 | 04III05]
Today in Science History [todayinsci.com | 04III05]