-

Henkilöt: Sir William Henry PerkinSir William Henry Perkin (1838-1907) mullisti koko värjäysteollisuuden keksimällä aniliinivärit.

Hänen isänsä toivoi pojastaan arkkitehtia, mutta toisin kävi: poika innostui kemiallisista kokeista jo 11-13 -vuotiaana. Lontoolaisessa koulussaan Perkin pääsi seuraamaan Thomas Hallin kemianluentoja; luennoitsija oli vakuuttunut Perkinin lahjoista ja kannusti häntä hakemaan viisitoistavuotiaana Royal College of Science (Royal College of Chemistry?) -kouluun. Perkin pääsi kouluun ja opiskeli saksalaisen kemistin August Wilhelm von Hofmannin oppilaana. Seitsemäntoistavuotiaana hän pääsi Hofmanin laboratorioassistentiksi.
Kemistien tarkoituksena oli valmistaa synteettistä kiniiniä, jota käytettiin malarialääkkeenä. 18-vuotias Perkin sai aikaiseksi mustaa massaa ja jatkoi aikaansaannoksensa tutkimista, vaikka tajusikin, ettei se ollut haluttua kiniiniä. Denaturoituun etanoliin uutettuna musta massa muuttui purppuraiseksi. Kun Perkin kokeili väriä silkkiin, se värjäytyi kirkkaan violetiksi. Violetti oli siihen aikaan korkealaatuinen muotiväri, joten keksinnöllä oli välittömästi kaupallista arvoa. Lisäksi - ja mikä tärkeämpää - Perkin oli löytänyt ensimmäisenä keinon valmistaa värjäysvärejä keinotekoisesti: värien keinotekoisesti valmistaminen mahdollisti vaatteiden värjäämisen nopeammin, yksinkertaisemmin, halvemmalla - ja lopputulos oli laadukkaampi.

Vuonna 1856 (1857?) Perkin patentoi värin valmistuksen ja seuraavana vuonna hän perusti yhdessä isänsä ja veljensä kanssa värinvalmistuslaitoksen Perkin & Sons lähelle Harrowta. Pienten alkuvaikeuksien jälkeen Perkin sai värinsä markkinoille 1864. Väristä tuli nopeasti suosittu väri muotiteollisuudessa. Perkin itse nimitti mauveiinia nimellä 'Tyrian purple' ja mauve.

Kun Gräbe ja Liebermann ilmoittivat keksineensä punaisen alitsariinin synteesin, Perkin kehitti helpomman tavan valmistaa väriä ja haki sille patentin. Perkin hallitsi 'värimonopoliaan' useita vuosia.

Mauveiinisynteesistä alkoi tervaväriteollisuus. Mauvea seurasivat useat siniset ja punaiset väriaineet. Vuonna 1864 Perkin kehitti uuden magentanvalmistustavan ja 1869 hän keksi kaupallisen tavan valmistaa keinotekoista alitsariinia (keinotekoisen alitsariinin olivat jo aiemmin keksineet Graebe ja Lieberman). Perkinillä ei ollut Englannissa juurikaan kilpailijoita ja hän sai toimia melko rauhassa, ennenkuin saksalainen väriaineteollisuus alkoi vallata maailmaa.

Perkin jäi eläkkeelle vuonna 1873, mutta senkin jälkeen hän 'harrasti' kemiaa.

[note: Eläkkeelle jäätyään Perkin kehitti synteettistä kumariinia - hyväntuoksuista, useissa kasveissa eiintyvää ainetta; synteettisen kumariinin sanotaan olleen synteettisen hajuvesiteollisuuden alkuponnahdus. Perkin lyötiin ritariksi 1906, kun mauven keksimistä oli kulunut 50 vuotta.]

[Henkilöitä värien historiassa]