-

Eläimet

Mehiläiset

Von Frischin mukaan mehiläiset erottavat toisistaan yhtä kirkkaat sinisen ja harmaan; ne erottavat myös violetin sinisestä ja keltaisen kaikista edeltävistä. Sen sijaan ne eivät näe lainkaan punaista.Linnut

Linnuista suurin osa on sokeita siniselle, mutta ne näkevät punaisen selvästi. Kolibrit syövät mieluiten punaisista astioista. Linnut eivät ole kiinnostuneita vihreästä: Arthur G Abbotin mukaan linnut jättävät syömättä vihreiksi värjätyt myrkylliset siemenet, mutta syövät värjäämättömät myrkylliset. Britanniassa tehokkaalla värisuunnittelulla pyritään pitämään linnut pois lentokentiltä vaaratilanteita aiheuttamasta: purppura tuntuu olevan tarkoitukseen paras väri.

Sininen lintu on symboloinut haaveita. Maurice Maeterlinckin satunäytelmä L'Oiseau bleu (Sininen lintu 1909) kertoo tytöstä ja pojasta, jotka etsivät sinistä lintua (onnen vertauskuva). Toinenkin sinisestä linnusta kertova satu tunnetaan mm. Intiassa ja Persiassa. Linnuksi muutettu prinssi käy lintuna tapaamassa rakastettuaan. Tytön äitipuoli asettaa ikkunaan teräaseita, jotka haavoittavat lintua. Lintu pelastuu ja saa jälleen prinssiksi muuttuneena tytön. Suomessa sen teki tutuksi Topelius nimellä Lintu Sininen.

Japanissa kurkea kutsuttiin nimellä tancho, mikä tarkoittaa punaista kruunua. Linnun punavalkoisesta yhdistelmästä tuli tärkeä japanilaisessa symboliikassa - ne yhdistettiin elinvoimaan ja varakkuuteen. Lintumotiivi ja punavalkoyhdistelmä ovat yleinen yhdistelmä hääasusteissa - morsiamen kimonossa.

Punatulkku liittyy englantilaiseen keskiajalta peräisin olevaan kertomukseen, jossa kuvataan linnun kuolemaa ja hautausta. Se painettiin lastenloruna ensimmäisen kerran 1744: Who killed Cock Robin?

Canteburyn tarinoista löytyy kertomus Febuksesta, nuoresta komeasta ritarista, joka rakasti vaimoaan yli kaiken maailmassa ja jota hän vartioi mustasukkaisena. Febus omisti myös lumenvalkean variksen, joka osasi puhua. Eräänä päivänä Febus jätti lähtiessään lintunsa vaimonsa seuraksi. Pian vaimon iloiksi saapuikin hänen rakastajansa, joka oli kaikessa Febuksen vastakohta. Kun Febus palasi, varis kertoi yksityiskohtaisesti kaiken, minkä oli nähnyt. Febus meni tolaltaan ja ampui nuolen nukkuvan vaimonsa sydämeen, mutta katui välittömästi tekoaan. Hän ryntäsi suulaan linnun luo ja repi tältä kaikki valkoiset sulat ja irroitti kielen: variksesta tuli harmaa ja mykkä.

Matelijat

Kilpikonnilla ja muilla matelijoilla värinäkö on hyvin kehittynyt. Kilpikonnalle tärkeimmät sävyt ovat oranssi, vihreä ja violetti. Kilpikonnat näkevät keltaiset ja keltavihreät oranssina ja punaiset violettina.
Liskot erottavat toisistaan ainakin oranssin, punaisen, keltaisen, keltavihreän, jäänsinisen, tummansinisen ja violetin. Liskot erottavat helpoiten sinisen ja punaisen, heikoiten vihreän.

Nisäkkäät

Suurin osa nisäkkäistä on värisokeita.

Alunperin valkoisia elefantteja pidettiin pyhinä useissa Aasian maissa, mm. Thaimaassa. Valkoisen norsun ylläpitäminen oli kallista, koska sille piti hankkia erityistä ruokaa ja norsun omistajan piti järjestää norsun palvojille tilaisuus tulla palvomaan paikan päälle - eikä norsua voinut käyttää työn teossa. Siispä kerrotaan, että jos thai-hallitsija oli tyytymätön virkamieheensä, hän saattoi lahjoittaa hänelle valkoisen norsun. Monissa tapauksissa yltiökallis lahja vei virkamiehen vararikkoon.

Ennen kuin roomalainen metsästyksen jumalatar Diana samaistettiin kreikkalaisten luonnonjumalatar Artemikseen, hän oli muinaisten italialaisten kuun jumalatar (sen vuoksi hänet on kuvattu kuun sirppi otsallaan). Muinaiset italialaiset uskoivat Dianan olleen myös pimeyden ja maanalaisen maailman jumalatar. Häneen liittettiin noitien kultti, joka eli vielä keskiajallakin. Yksi Dianan tunnus - ja tärkeä sellainen etenkin noitakultissa - oli musta kissa. 1100-1200-luvuilla inkvisitio aloitti kultin jäsenten ja mustien kissojen järjestäytyneen lahtaamisen.
Kissaa alettiin pitää noitien apuhenkenä (spiritus familiaris) myös siksi, että se kykeni saalistamaan pimeässä - sen piti siis jollakin tavoin liittyä pimeyden henkiin. Mustilla kissoilla uskottiin myös olevan ihmeitä tekeviä voimia: uskomusten mukaan niiden tuhkan sirottaminen pellolle piti loitolla tuholaiset.
Englannissa mustia kissoja (esim. niiden päätä tai verta) on käytetty parantavissa rohdoissa. Scarborough'ssa merimiesten vaimot pitivät mustia kissoja, jotka turvasivat miehet merellä - ne olivat arvokkaita eläimiä. Mustan kissan uskottiin liittyvän paholaiseen, mutta samalla uskottiin, että omistajalleen kissa tuo onnea. Uskotiin, että jos kissa kääntyi selin, se toi huonoa onnea, mutta jos se tuli vastaan, se lupasi hyvää onnea. Myös mustan kissan turkin on uskottu tuovan onnea. Sen sijaan joillain paikkakunnilla merimies kääntyy takaisin kotiinsa, jos tapaa matkallaan mustan kissan.
Mustan kissan tapaamista hääpäivän aamuna, on pidetty huonona enteenä.
Melton: Astrologaster (1620): It is a very unfortunate thing for a man to meete early in a morning... a blacke cat.
Shetlannissa pidetään hyvänä onnena, jos musta kissa juoksee kalastajan edellä kalamatkalla, huonona onnena, jos musta kissa ylittää polun.

Irokeesit uhrasivat pyhän valkoisen koiran keskitalven merkittävimmässä uskonnollisessa rituaalissa.

Raamatussa hevoset liitetään valtaan (mm. Ilmestyskirja 19). Hallitsija ratsastaa aina valkoisella hevosella, valkoinen on puhtauden ja vallan symboli. Punainen on veren symboli ja punaisten hevosten sanotaan symboloivan elämän tuhoutumista (Ilmestyskirja 6). Mustien hevosten sanotaan symboloivan kuolemaa ja tuskaa.

Legendan mukaan Ruskean sonnin ja Valkean sonnin välinen sota oli sortaa Irlannin tuhoon. Sodan sai aikaiseksi Connaughtin sotainen kuningatar Mebd (Maeve), joka itse oli jatkuvassa sodassa keijukuninkaan ja Ulsterin kuolevaisen kuninkaan ja hänen vartijansa Cuchullinin kanssa.

['keltaisia' ötököitä: Yellow admiral Yellow albatross Yellow auger beetle Yellow flower wasp Yellow grass-skipper Yellow jewel Yellow jewel beetle Yellow leafhopper Yellow longicorn Yellow mealworm Yellow migrant Yellow Monday Yellow nightstalking sac spider Yellow ochre Yellow orchid aphid Yellow palm dart Yellow paper wasp {WA} Yellow peach moth Yellow peach moth parasite Yellow sand scorpion Yellow sand-skipper Yellow scale Yellow sedge-skipper Yellow soldier fly Yellow spotted jewel beetle Yellow striped Christmas beetles Yellow sugarcane cicada Yellow swift Yellow-banded dart Yellow-spot blue Yellow-spot jewel Yellow-winged locust Yellowbanded jezebel Yellowbelly Yellowbox lerp Yelloweyed plane Yellowheaded cockchafer Yellowhorned clerid Yskipper Yellows Yellowshouldered dung beetle Yellowshouldered ladybird Yellowspotted jezebel Yellowstreaked swift]


Linnut
JOUTSEN

Australiassa pesivä musta joutsen liitetään kuolemaan ja auringon pimenemiseen.

Kalevalassa Lemminkäinen ampui mustan joutsenen. Rangaistukseksi Tuonen poika surmasi Lemminkäisen.

· Black swan (html-editori)


KORPPI

Korppi oli alunalkujaan valkoinen lintu, mutta kun se kerran toimitti Apollonille epämiellyttävän viestin, tämä muutti sen mustaksi. [Lue lisää korpista]


KUKKO

Martti Merenmaa: Mustan kukon laulu (romaani 1944)


· blackbird (Turdus merula)
· blackcap (Sylvia atricapilla)
· blackcap (warbler) (Corucca / Curruca atricapilla).
· black grouse (teeri)
· black norfolk (kalkkunarotu)
· black vulture (Augypius monachus)
· black warrior (Buteo harlani)
· mustakurkku-
hunajakäki (Indicator indicator)
· mustalintu (Melanitta nigra)
· mustalintu (Oidemia nigra)
· mustapääkerttu (Sulvia atricapilla)
· mustarastas (Turdus merula)
· mustatiira (Chlidonias niger)
· mustavaris (Corvus frugilegus)
· mustaviklo (Tringa erythropus)


Striga oli antiikinaikainen roomalainen noita, jonka sanotaan näyttäneen harmaalta linnulta.


KANA
grey hen - kivitavarasavesta valmistettu likööripullo

· Graugans -merihanhi
· gray duck
· gray falcon
· gray owl (Syrnium aluco)
· gray parrot (Psittacus erithacus)
· harmaahaikara (Ardea cinerea)
· harmaalokki (Larus argentatus)
· harmaasorsa (Anas strepera)
· harmaatikka (Picus canus)
· Scots grey kanalaji


JOUTSEN

Zeus lähestyi Ledaa valkoisen joutsenen hahmossa

Valkoista joutsenta on joskus pidetty Marian neitseellisen puhtauden symbolina

Laulujoutsen on Suomen kansallislintu· white bird 'tietoisuus'

· white hawk
· white hoolet (pöllö)
· white ibis (Guara alba)
· white owl
· white stork
· valkoviklo (Tringa nebularia)


KUKKO
· liekki, tulipalo

FENIX

Tulilintu symboloi Egyptissä uudistumista ja puhdistumista.

Kiinassa oli vastaavanlainen punainen lintu ('sinooperilintu'), joka toi hyvää onnea ja pitkän iän.

KORPPI

Chou-dynastian kuninkaiden symboli.

· bourbon red kalkkunarotu
· punajalkahaukka (Falco vespertinus)
· punajalkaviklo (Tringa totanus)
· punakottarainen (Pastor roseus)
· punakuiri (Limosa limosa, Limosa lapponica)
· punakylkirastas (Turdus iliacus)
· punarinta (Erithacus rubecula)
· punasotka (Aythya ferina)
· punatulkku (Pyrrhula pyrrhula)
· punavarpunen (Carpodacus erythinus)
· redbreast l. robin - punarinta
· red duck (Fuligula nyroca)· orange bird (Tanagra zena)· ruskohaikara (Ardea purpurea)
· khaki campbell - vaaleanruskea ankkarotu
Sininen lintu on symboloinut mm. haaveita. [Lisää]

· Blaumantel -harmaalokki
· Blaumeise -sinitiainen
· Blauziemer - räkättirastas
· blue-throat (Sylvia succica) lintu
· blue thrush (Petrocossyphus cyaneas)
· blue tit (Parus caerulus)
· blue-wing ankkalintu
· blue wren (Malurus cyaneus)
· indigo bird (Vidua)
· sinihaukka
· sininärhi (Coracias garrulus)
· sinipyrstö (Tarsiger cyanurus)
· sinirinta (Luscinia suecica)
· sinisorsa (Anas platyrhyncha)
· sinitiainen (Parus caerulus)


· green woodpecker (Picus viridis)
· viherpeippo (Chloris chloris)
· vihertikka (Picus viridis)
· vihervarpunen (Carduelis spinus)
· vihreäkerttu (Phylloscopus sibilatrix)


· keltasirkku (Emberiza citrinella)
· keltavästäräkki (Motacilla flava)
· yellow warbler, summer yellowbird (Dendroica)

 

Lepakot ja muut lentelevät
· brown bat (Myotis ja Eptesicus -sukujen lepakot) 

Perhoset
· black hairstreak (Strymonidia pruni)
· black swallowtail (Papilio polyxenes)
· red admiral (Vanessa atalanta)
· red empress
· red underwing (Catacola, koi)


· orange tip (Anthocharis)


· brown argus (Aricia agestis)
· brown hairstreak (Thecla betulae)


· purple (Basilarchia -suku)


· adonis blue (Lysandra bellargus)
· amanda's blue (Plebicula amanda)
· baton blue (Philotes baton)
· blue-spot hairstreak (Strymonidia spini)
· marine blue (Leptotes marina)
· mazarine blue (Cyaniris semiargus)
· sinisiipi (Lycanidae)

 

kavioeläimet
HEVONEN

Musta hevonen (dark horse) - tuntematon vaaliehdokas, jolla onkin yhtä-äkkiä suuret mahdollisuudet tulla valituksi.

Black Horse on melko tunnettu miesten alusasumerkki.

Larin-Kyösti: Musta hepo

· black horse (Cycleptus elongatus)


HEVONEN

Unen valkoinen hevonen liitetään usein kuoleman ennakointiin.

Valkoinen hevonen oli saksipäällikköjen tunnus.

Napoleonilla oli ainakin viisikymmentä valkoista hevosta.

Persialaisille valkoinen hevonen oli pyhä eläin. Yksi sellainen oli jokaisen armeijan osaston mukana.

Kreikassa dioscuri (merimiesten jumalat): leukippoi, leukopoloi - 'valkoisilla hevosilla ratsastavat'

'Valkoinen hevonen', Benatzkyn operetti

Daldha oli valkoinen muuli, Muhammedin suosikki


· white horses merten vaahtopäät
· White Horse of Wantage keskiaikainen, englantilainen kallioon hakattu voitonmerkki


HEVONEN

· red horse (amerikkalainen kala)HEVONEN

· Mr Purple Monday amerikkalainen ravihevonen


HEVONEN

· Blauscheck - tummatäpläinen hevonen 

sorkkaeläimet +
LAMMAS

Englannissa yksi musta lammas laumassa on tuonut onnea.
Jos Irlannissa kauden ensimmäisenä syntyvä lammas on musta, se tietää kuolemaa.

· black buck (Antilope cervicapra)


HäRKä

Zeus ruumiillistuu valkoiseksi häräksi.

PEURA

Valkoinen peura, elokuva

· valkohäntäpeura (Odocoileus virginianus)


· lincoln red punainen, lyhytsarvinen nautakarja
· red deer (Cervus elaphus)


· brown swiss englantilainen nautarotu, jota pidetään erityisesti maidon vuoksi· Bleu du Maine (Blaukpfiges Fleischschaf, Bazougers, Bluefaced Maine, Blue-headed Maine, Maine- Anjou, Maine a tete bleue, Maynne Blue) - harmaa- tai sinertävänaamainen lammasrotu

 

Kissaeläimet
KISSA
Tien yli kulkeva musta kissa tuo huonoa onnea.

Edgar Allan Poe: The Black Cat

Koslareiza oli vendiläinen noita, joka liikkui mustan kissan hahmossa.

Lisää mustasta kissasta

· Bagheera - musta pantteri Kiplingin Viidakkokirjassa


Harmaa Leijona on suomalaisen ikäihmisten ATK-koulutusprojektin nimi

· Gray Panther aktiivisten, oma asioitaan ajavien vanhusten organisoitunut joukko


TIIKERI
Kiinalaisessa alkemiassa valkoinen tiikeri symboloi jangia.

LEIJONA
Valkoisen leijonen ritarimerkki on tsekkiläinen ansiomerkki, perustettu 1922. Jaettiin vain ulkomaalaisille.KISSA
Punainen kissa tuo huonoa onnea.

· red tabby kissa, jolla on punertava karva tai punertavia kuvioita turkissaan

LEIJONA
'Punainen leijona' on Punaisen Ristin vastine Iranissa.Turkkilaismongolilaisten kirjallisuus kertoo sinisistä leijonista ja tiikereistä.

· russian blue sinertävänharmaa lyhytturkkinen kissarotu


LEIJONA
Alkemiassa leijona kuvasi kultaa. 'Vihreä leijona' puolestaan oli jotain, joka näyttää kullalle, mutta ei ole sitä. Todennäköisimmin kuparia (joka öljyn tai vitriolin vaikutuksesta muuttuu vihreäksi).

 

Koiraeläimet
Black dog - hopea-(tina)kolikko, joka oli käytössä Englannissa Kuningatar Annen aikaan


Harmaajalka, Harmaa tyhmeliini (Levon Ivanovits) - suden nimityksiä venäläisissä kansansaduissa. Muut eläimet huijaavat niitä aina.

· harmaasusi (Canis lupus)
· Graubein, Grauhund - susi
· greyhound - vinttikoira


· white wolf (Canis laniger)


· punasusi (Canis rufus)Tsingiskaanin kerrottiin polveutuvan sinisestä sudesta.

· Kerry blue - terrieri, jolla on sinertävän harmaa turkki

 

Karhut, ketut ja muut
KARHU
Musta karhu oli suomalaisten kultakaivos Telluridessa (Colorado, USA)

· black bear (Ursus Americanus)

KETTU
· mustakettu l. hopeakettuKARHU
· harmaakarhu (Ursus horriblis)

KETTU
· gray fox (Urocyon cinereoargenteus)


KARHU
· white bear (jääkarhu)


KETTU
· red fox (Vulpes fulvus)KARHU
· brown bear (Ursus arctos)KETTU
· sinikettu (Canis lagopus)

 

Muut isot nisäkkäät
· grey kangaroo (Macropus)
 

Norsu


· white elephant turhuus, joka vie vararikkoon
· pink elephant harhakuva, känniläisen harha


 

Apina


· green monkey (Cercopithecus aethiops, C. callitrichus)

 

Jänis


· white rabbit
· blue hare (= mountain hare)

 

Pikkunisäkkäät
· mustarotta (Rattus rattus)


· gray squirrel (Sciurus carolinensis)


· white mouse


· punakuvemyyrä (Clethrionomys rutilus)
 

Käärmeet, lohikäärmeet
Kala-nag 'musta käärme' oli Kiplingin Viidakkokirjassa esiintyvän taisteluelefantin nimi.

· black snake (Coluber constrictor)
· blacksnake (Pseudechis porphyriacus)

LOHIKääRME
Kiina: valkoinen lohikäärme - länsi, kuolema.


LOHIKääRME
Han-dynastian ajalta punavihreä lohikäärme oli keisarin, isän, auringonnousun ja kevätsateen symboliKääRME
· indigo snake (Drymarchon corais)


LOHIKääRME
Kiina: vihreä lohikäärme symboloi alkemiassa jiniä.
Eurooppa: vihreä lohikäärme on alkemiassa väkevän liuoksen vertauskuva.

· green snake (Opheodrys-suvun käärme)
· green snake (Cyclophis vernalis, C. stivus)

· yellow snake (Chilobothrus inornatus) boakäärme

 

Matelijat ja kaikenlaiset konnat


· green crab (Carcinus menas)
· green lizard (Lacerta viridis)
· green turtle (Chelonia mydas)
· vihersammakko (Rana esculenta)

 

Kalat
· black angel (Holacanthus tricolor)
· black bass
· mustakitaturska (Micromesistius poutassou)
· mustakolja (Raniceps raninus)


· gray trout (Cynoscion regalis)


· valkoturska (Merlangius merlangus)
· white perch
· white salmon
· white trout (Cynoscion nothus)
· white whale (beluga)


Red herring ('punainen silli') - häiriötekijä, joka vie huomion pois varsinaisesta asiasta

· punakampela (Pleunorectes platessa)
· punakielikampela (Glyptocephalus cynoglossus)
· red herring
· red horse (amerikkalainen kala)
· red perch
· red snapper (Lutlanus aya)
· scarlet fish· blue-fish (Temnodon)
· bluepoll (Salmo Cambricus)
· blue runner (Caranx crysos)
· blue walleye, blue pike, blue pickerel (Strizostedion vitreum glaucum)


· greeneye (Chlorophthalmidae)

 

Muut merenelävät ja nilviäiset
· mustavalas (Eubalaena glacialis)


· harmaavalas (Eschrichtius robustus)
· gray whale (Rhachianectes glaucus)
· harmaahylje eli halli, grey seal (Halichaerus grypus)


VALAS
· Moby Dick

· valkokuvedelfiini (Lagenorhynchus acutus)
· valkonokkadelfiini (lagenorhynchus albirostis)
· white shark


· punahai (Galeus galeus)


· Braunfisch [pyöriäinen, merisika]


· purpura kotilosuku


· sinihai (Prionace glauca)
· sinirausku (Raja batis)
· sinivalas (Balaenoptera musculus)

 

Koppakuoriaiset + ötökät
KOVAKUORIAISET
· black beetle (Blatta orientalis); myös torakan yleinen nimitys
· black carrion beetle


TORAKAT
· black flea (Haltica nemorum)


MUUT öTöKäT
· black fly (Simulium Simulium)
· black horse (Cycleptus elongatus)

MUUT öTöKäT
· valkoiset muurahaiset = termiitit

· white ant (valkoinen muurahainen)
· white cricket
· white miller (koi)
· white scale (Aspidiotus Nerii)

MUUT öTöKäT
· red ant (Myrmica molesta, Formica sanguinea)
· red bug (Pyrrhocoris)
· red spider (Tetranychus telarius)
· scarlet mite (Thombidium holosericeum)MUUT öTöKäT
· oranssikilpikirva (Icerya purchasi)
· blue bottle (Musca vomitoria)
· blue ground beetle (Carabus intricatus)


MUUT öTöKäT
· green bottle (Lucilia Caesar) kärpänen
· greenbug (Schizaphis graminum)
· greenfly (Asphididae) kärpänen
· greenhead (Chrysops) hirvikärpänen?
· greenhead (Rhytidoponera metallica) muurahainen


MUUT öTöKäT
keltiäinen (Myrmica -suku)
yellow jacket (Vespa) ampiainen
yellow sally (Chloroperla)

 

Tarueläimet


BASILISKI
Keskiaika: kukko, jolla neljä jalkaa, keltaiset höyhenet, siivet, käärmeen pyrstö. [Aiemmin basiliski kuvattu käärmeenä, myöhemmin kaksijalkaisenakin...]