-

Saffron shirt

[Lue kelteistä]

Useissa historiallisissa lähteissä mainitaan irlantilainen 'saffron shirt' tai 'saffron leine' - line croich, sahramipaita - jonka on saanut nimensä sahraminkeltaistesta väristään (leine = 'paita' irlanniksi). Sahrami on kallis aine - nykyään kilohinnaltaan kalliimpaa kuin kulta. Vaikka sahramia on kasvatettu ikimuistoisista ajoista Euroopassa ja erityisesti Espanjassa, Irlannissa (tai Skotlannissa, missä saffron shirt on myös ollut käytössä) sitä ei kasva luonnonmukaisesti - joten sen saanti on ollut vieläkin hankalampaa. Sahramia käytettiin värjäykseen ehkä jossain määrin, esimerkiksi kuninkaallisten viittoihin, mutta tuskin halpoihin kansanvaatteisiin.

Uskotaan, että 'saffron' on saatu aikaan väriohdakkeella eli saflorilla (engl. safflower, Carthamus tinctorius) tai luultavimmin väriresedalla (Reseda luteola). Samanlaista väriä luovuttavat myös muutamat Irlannin ja Skotlannin alueella kasvavat jäkälät kuten Solorina crocea tai Sticta crocata.

Lisäpontta keskusteluun värin alkuperästä tuo se, että suurin osa paidoista on sinapinkeltaisia, ei syvän lämpimänkeltaisia, joita sahramilla saisi värjättyä. Useissa tutkimuksissa saffron shirt -nimitys on kyseenalaistettu, koska se johtaa väärään mielikuvaan sekä vaatteen väristä että valmistusmetodista. Toiset tutkijat puolestaan vetoavat siihen, että vaatteiden alkuperäinen väri on tummunut aikojen saatossa. Yhtä kaikki: melkein varmaa voidaan olla siitä, että oli värisävy mikä hyvänsä, se lienee useimmiten ollut suhteellisen haalea, koska värit eivät ole tarttuneet käytettyihin kasvikuituihin (yleensä karkeaa pellavaa). Joidenkin lähteiden mukaan saffron viitasi yleisesti kaikkeen keltaiseen.

Yleisimmin asusteen käytön alkuperä kuitenkin ajoitetaan yleisimmin 1500-1600-luvulle. Toisaalta vaikka eräissä lähteissä puhutaan asusteesta muinaisena vaatteena ja sanotaan, että Skotlantiin se tuli 300-luvulla (kun skotlantilaisten heimo muutti Irlannista Ylämaan alueelle).

Joidenkin lähteiden mukaan keltainen saffron shirt oli alempiarvoisten, mm. orjien käyttämä vaate, toisten lähteiden mukaan vaate oli varattu vain ylimystölle tai 1400-1600 -luvuilla sotureille. Voitaisiinko olettaa, että ylimystölle kuuluivat oikealla sahramilla värjätyt kalliit vaatteet ja orjille ja palvelijoille muilla kasveilla värjätyt, haaleammat ja likaisenvärisemmät vaatteet?

Toisaalta: joidenkin lähteiden mukaan 'erityisille ihmisille' - siis kuninkaallisille - tarkoitettu väri on ymmärretty väärin. Kelttiläisessä kulttuurissa gaelinkielisillä alueilla jokaisen perheen pää on kuningas (Rgh), siis jokainen on jotain sukua kuninkaalle ja siksi oikeutettu pukeutumaan sahramiin - tai sahraminvärisiin vaatteisiin. Sanotaan, että irlantilaisille paidalla oli merkitystä jonkinlaisena kansallistunnuksena: kaikki asiat, jotka heijastivat paikallista kulttuuria, eivätkä noudatelleet muotia käsitettin eräänlaisena vastaiskuna moderniuteen pyrkivälle Englannille. Vuonna 1537 Henry VIII kielsi paitojen käytön Irlannissa. Väitetään, että kyseessä olisi ollut yleellisyysasetus kalliista tuotteesta - mutta miten tavallisella kansalla olisi ollut varaa värjätä kalliilla aidolla sahramilla? Luultavimmin kuninkaan tarkoituksena oli 'englantilaistaa' irlantilaiset myös pukeutumisellaan. Englannin muoti ei kuitenkaan ollut kovin käytännöllistä Irlannissa, missä olosuhteet saattoivat olla hyvinkin erilaista - Irlantiin muuttaneet englantilaiset alkoivat omaksua irlantilaisten tapaa pukeutua. Tälle irlantilaistumiselle on englanninkielessä nimi, hibernizing.

Lähteitä / lukemista
McGann, Kass The Saffron Shirt Irish/Scots Line [LAY-na] 1997 [reconstructinghistory.com | 01IV05]
McGann, Kass What the Irish Wore A Few Arguments on the Subject of Saffron 2000/2003 [reconstructinghistory.com | 01IV05]
Newsome, Matthew A C The Leine. Scottish Tartans Museum 2000 [scottishtartans.org | 01IV05]