-

Atakamiitti, paratatakamiitti

[englanti atacamite, paratacamite · ranska atacamite]
Atakamiitti on saanut nimensä Chilessä sijaitsevan Atacam autiomaan mukaan. Paratakatamiitti on saanut nimensä sen läheisestä sukulaissuhteesta atakamiittiin.


Vihreäitä, vihreänmustia tai turkoosiin vivahtavia kuparimalmimineraaleja (kuparikloridihydroksidit; Cu2(OH)3Cl); käytännössä kyseessä on melkein sama mineraali. Saadaan mm. Chilestä, Australiasta, Meksikosta ja Yhdysvalloista. Muistuttavat krysokollaa.

Historia
Muinaisista egyptiläisistä haudoista, temppeleistä ja arkuista otetut värinäytteet ovat sisältäneet kupariklorideja - sekä akatamiittia että paratakamiittia. Molempia löytyy etenkin egyptiläisistä metalliesineistä. Pigmenttejä ei mainita usein kirjallisuudessa, koska pitkään niiden luultiin olevan alunperin egyptinsinistä pigmenttiä, jonka otaksuttiin muuttuneen ajan kuluessa. Todennäköisimmin atakamiittia ja paratakamiittia valmistettiin keinotekoisesti vaaleanvihreäksi pigmentiksi. Pigmenttiä käytettiin myös Persiassa ja akatamiittia on esiintynyt myös kiinalaisissa maalauksissa.

Lähteitä / lukemista
Ali, Mona & Mohamed, Wafaa Further Notes on The Production of Ancient Egyptian Green Pigments. Kairon yliopisto, arkeologian osasto [161.116.85.21/mainpage/abstracts/stone/ali.pdf | 11X04]
Salvad, N & Pradell, T & Pantos, E & Papiz, MZ & Molera, J & Seco, M & Vendrell-Saz, M Identification of copper-based green pigments in Jaume Huguet's Gothic altarpieces by Fourier transform infrared microspectroscopy and synchrotron radiation X-ray diffraction. Journal of Synchrotron Radiation | vol 9 IV 07/2002 [scripts.iucr.org | 11X04]