-

Bariumkromaatti

Sitruunankeltainen, bariumkeltainen, keltainen ultramariini, permanenttikeltainen
[englanti barium yellow, barium potassium chromate, chromate of barium, lemon yellow, permanent yellow, Steinbühl yellow · saksa Bariumchromat, chromsaures Barium, chromsaurer Baryt · latina baryum chromicum · ranska chromate de baryte · italia giallo di bario, giallo di barite, giallo dí oltremare]

[PY31, CI 77103]

Vihertävänkeltainen, himmeänvaalea. Hyvin samantapainen kuin sinkkikeltainen, mutta hieman kirkkaampi. Keinovalossa melkein valkoinen.

BaCrO4
BaK2 (CrO4)2

Bariumkromati [...] syntyy, kun kaadetaan bariumkloridiliuosta kaliumkromati- tai kaliumbikromatiliuokseen. Se on raskasta, hienojauheista, keltaista massaa. Kaupassa sitä esiintyy barytikeltaisen, keltaisen ultramarinin tai gelbinin nimellä. Se on arvossa pidetty vesi- ja laastiväri.
Tavarasanakirja. (1922)

Epäorgaaninen pigmentti. Sekoitetaan bariumkloridista (saadaan raskassälvästä eli baryytistä) ja kaliumkromaatista. Ei liukene veteen, mutta sekoittuu hyvin happoihin. Heikko värjäysvoima, hyvä säänkesto. Hieman myrkyllinen.

Myydään usein ultramariinikeltaisen nimellä, mutta on kuitenkin eri keltainen kuin baryyttikeltainen, jota myös myydään ultramariinikeltaisena. [Keltaiseksi ultramariiniksi kutsutaan myös sinkkikromaatin ja kalsiumkromaatin seosta.]

Historia

Keksittiin 1809 (Vauquelin). Joidenkin lähteiden mukaan Field esitteli bariumkeltaisen Englannissa halvempana vaihtoehtona platinasta valmistetulle platinakeltaiselle. Joidenkin tietojen mukaan valmistettu vuoden 1945 jälkeen.

Käyttö

Käytetään öljy- ja temperamaalauksessa, ei sovellu freskomaalaukseen ja enkaustiikkaan. Nykyään harvinainen väri, joka korvataan usein titaanikeltaisella. Käytetään metallin pohjamaalina.

Muuta

Katso myös baryyttikeltainen

Lähteitä / lukemista

Bonsdorff, W & Hintikka, S V & Katara, Pekka & Stigell, R V & Kauppi, Juho Tavarasanakirja. Kirja-osakeyhtiö Tieto, K. F. Puromiehen kirjapaino, Helsinki 1922