-

Berberiini

[englanti berberine]

[NY18, CI 75160]

Neoflavonoidi väriaine (C20H17NO4 tai C20H18NO4· SO4·3H20), alkaloidi, jota löytyy mm. ruostehappomarjan (Berberis vulgaris; myös sen Kiinassa kasvava Berberis thunbergii) ja hydrastisjuuren (Hydrastis canadensis) juurista sekä amurinkorkkipuusta (Phellodendron amurense). Väriaine on itseasiassa berberiinin suolo, berberiinikloridia tai berberiinisulfaattia. Berberiini-alkaloidi on ainoa kasviväri, joka kuuluu perusväreihin (basic dyes).

Historia

Berberiini on tunnettu useilla nimillä (usein nimetty niiden kasvien mukaan, mistä sitä on löytynyt); berberine -nimitys itsessään otettiin käyttöön 1830, kun Buchner ja Herberger saivat uutettua ruostehappomarjasta (Berberis vulgaris) puhdistettua keltaista eritettä. Ensimmäinen aineen tunnettu nimi lienee ollut hydrastine. Myöhemmin väriaine on tunnettu myös mm. nimillä jamaicine (Geoffroya inermis-puusta, 1824) ja xanthopicrite (Xanthoxylum Clava Herculis -kuoresta, 1826). Amerikassa aineesta käytetään edelleen usein nimeä hydrastine.

Hydrastisjuuresta (Hydrastis canadensis) saatu berberiini oli tärkeä keltainen väriaine Pohjois-Amerikan intiaaneille. Alueella hydrastisjuuri ja siitä saatu keltainen väriaine tunnetaankin molemmat mm. nimellä indian paint.

Berberiiniä on käytetty todistetusti värjäämiseen ainakin Japanissa sekä Kiinassa. Kiinassa amurinkorkkipuun (Phellodendron amurense) perinteinen keltainen värjäysväri on ollut nimeltään (translitteroinnista tai translitterointikielestä riippuen) huangbo tai huang bai. Berberiiniä on löytynyt myös vanhoista kiinalaisista Dunhuangin käsikirjoituksista.

Lisää väriaineen historiaa mm.: Ruostehappomarja, hydrastisjuuri ja amurinkorkkipuu -sivuilla.

Muuta

Berberiiniä on tutkittu myös lääkeaineena. Sen on huomattu mm. nopeuttavan verenkiertoa ja hidastavan syöpäkasvainten kasvua.

Lähteitä / lukemista

Felter, Harvey Wickes & Lloyd, John Uri Hydrastis (U. S. P.)Hydrastis. King's American Dispensatory 1898 [www.ibiblio.org | 13II04]
Leona, Marco & John. R. Lombardi Identification of berberine in ancient and historical textiles by surface-enhanced Raman scattering. Journal of Raman Spectroscopy 2007; 38: 853–858
Yun Ye & Salmon & Cass The Ozone Fading of Traditional Chinese Plant Dyes [JAIC 2/2000]
Berberine and Huangbo: Ancient Colorants and Dyes. The British Library Studies in Conservation Science [vol 2].