-

Kantaksantiini

[englanti canthaxanthin , red xanthophyll, orobronze · saksa Canthaxanthin · hollanti canthaxanthine · ranska canthaxanthine, xanthophylle rouge · espanja cataxantina, carophyll rojo · norja, ruotsi kantaxantin · islanti kantaxantn · viro kantaksantiini · tsekki kanthaxanthin]

[E161g, Red #3, food orange 8, CI 40850]


Kantaksantiinia (C40H52O2) on diketo-karotenoidipigmentti, jota esiintyy luonnollisesti sienissä (mm. kanttarelli), auringonkukissa ja mm. ravuissa ja katkaravuissa, mutta yleensä tuotetaan luontaisenkaltaisella synteesillä. Väri vaihtelee keltaisesta oranssinpunaiseen. Pigmentti liukenee hyvin rasvaan.

Joidenkin tietojen mukaan Euroopassa väriaineen elintarvikekäyttö olisi sallittu vain 'Strasbourgin makkaroissa'. Toisten tietojen mukaan väriä käytetään Euroopassa hyvinkin laajasti elintarvikevärinä. Sitä on käytetty myös kanojen ihon ja munankeltuaisen värin vaihtamiseen, eläinrehujen värjäykseen ja mm. lohien ruokalisänä (muuttaa lohen väriä punaisemmaksi). Voi aiheuttaa mm. ihon harmaantumista, pahoinvointia ja nokkosihottumaa. Väriaineen on todettu heikentävän ihmisen näkökykyä suurina määrinä nautittuna.

Historia
Kantaksantiinia käytettiin pitkään ja laajalti mm. lohenlihan värin voimistamiseen, mutta 2002/2003 EU antoi uudet suositukset kalanrehuissa käytettävästä kantaksantiinista. Käytännössä kantaksantiinilla syötetyt lohet olisivat jääneet väriltään haaleiksi. Suomessa kantaksantiini oli korvattu jo noin kymmenen vuotta aiemmin astaksantiinilla [E161j], jonka käytöllä ei ole todettu sivuvaikutuksia.

Käyttö
Elintarvikevärinä mm. lihassa, salaattikastikkeissa ja tomaatteja sisältävissä elintarvikkeissa.

Kantaksantiinia käytetään myös sisäisesti nautittavissa ihoa ruskettavissa aineissa, tästä myös nimi orobronze.

Nimiä
Kantaksantiinia myydään mm. nimellä: roxanthin red 10

Muuta
Kantaksantiini on väriaine, joka vaikuttaa useiden eläinten väritykseen. Flamingojen vaaleanpunainen väri on nimenomaan kantaksantiinin aiheuttamaa. Jos ne eivät saa ravinnossaan tätä väriainetta, niiden väri alkaa haaleta ja ne saattavat jopa muuttua valkoisiksi. Käytännössä flamingot syövät katkarapuja, joiden väri tulee kantaksantiinista. Myös esim. kellosammakoiden alapuolen kirkas väri johtuu kantaksantiini-nimisestä väriaineesta, jota sammakot saavat normaalisti ravinnostaan.

Lähteitä / lukemista
Canthaxanthin - your questions answered. Food Standard Agency [food.gov.uk | 17X04]
The Code of Federal Regulations, Title 21 [cfsan.fda.gov | 17X04]
Evaluation on National Assessments of Intake of Canthaxanthin. WHO Food Additives series: 44. International Programme on Chemical Safety - World Health Organization [inchem.org | 17X04]