-

Khaki

[englanti khaki]

Khaki on urdun kieltä ja merkitsee pölyistä tai pölynväristä (hindustani خاکی / ख़ाकी (xākī)persian خاکی (xākī) khak = "pöly"). Värisävynä khakin sävy vaihtelee rusehtavan harmaasta ja oliivinruskeasta kellanruskeaan.

Alunperin viittasi kyllästettyyn harmaanvihreään tai harmaankellertävään puuvillakankaaseen, jota käytetään mm. sotilaspuvuissa; englanninkielessä sana khakis merkitsee tästä kankaasta valmistettuja housuja. Alkuperäinen khaki-tekstiili oli hyvin tiheäkutoista pellavaa tai puuvillaa, ja sana khaki viittasi myös tällaiseen kankaaseen, ei vain sen väriin.

Khaki tunnettiin englanninkielessä värisanana jo samana vuonna vuonna 1848, kun Britannian armeija otti siirtomaavaltansa aikana Intiassa perinteisten univormujensa rinnalle käyttöön ohuemmat puuvillaisista ja pellavaisista khakikankaista valmistetut vaatteet. Armeijalle siitä tuli ihannevaatemateriaali, koska se oli kestävä ja mukava yllä. Sittemmin khakista on tullut armeijoiden yleisesti käyttämä värisävy etenkin aavikko-olosuhteissa, jossa se toimii maastovärinä. Khaki-vaatteita kutsutaankin ensimmäiseksi armeijan käyttöön ottamiksi maastopuvuiksi ja khaki-sävyä ensimmäiseksi sotilastarkoituksessa käytetyksi naamiointiväriksi, missä tarkoituksessa se tuli käyttöön etenkin toisessa buurisodassa (1899-1902; ensimmäisessä 1880-1881 britit pukeutuivat yhä punaiseen uniformuunsa, minkä vuoksi he olivat helppo saalis tarkka-ampujille ja hävisi sodan). Ensimmäisen maailmansodan aikaan väri oli yleistynyt usempien sotaan osallistuneiden armeijoiden käyttöön.

Pienenä anekdoottina: Helsingin Sanomat uutisoi elokuussa 1907, että Yhdysvaltain armeija palauttaa käyttöön sinisen univormun, koska "muutaman wuoden on khaki ja oliwiwihreä ollut yleisesti käytännössä syystä että ne owat käytännöllisiä, waikka kowin rumia, joka tekee sotilaan esiintymisen juhlatilaisuuksissa silmälle wähemmän mieluisaksi." Uutisen mukaan siniset univormut otettiin uudelleen käyttöön juhlavaatteina, mutta khaki ja oliivinvihreä säilyivät työvaatteiden värinä.

Suomessa ilmestyneessä ruotsinkielisen Aftonposten-lehden Patriotisk snobism -pakinassa kirjoitetaan vuonna 1900, että khaki on Englannissa sesongin muotiväri - tekstistä saa käsityksen siitä, kuinka buurisota on vaikuttanut siihen, että khakiväri näkyy kaikkialla: Khakifärgade promenadkädningar, khakifärgade öfverrockar, khakifärgadt brefpapper, tillvärkadt af affall från uniformsskräddarnes bord, khakifärgade visitkort med blodrödt tryck. Det finnes nästan ingentin, som icke går i khaki, och med fönsterdekorationerna i Regent Street och Bond Street till och med gatsmutsen i Whitechapel Road, hvilken senare har den fördelen att ega den "nya" färgen au naturel och utan artificiella medel, och Themsens vatten, som får det moderna färgämnet alldeles gratis från jättestadens inälfvor." Myös suomenkielisissä lehdissä mainitaan "khaki-innostus".

Ensimmäisen suomenkielisen maininnan khakista värisanana olen löytänyt Uusi Suometar -lehdestä heinäkuulta 1904, josta löytyy tällainen tietoisku: Heleille ja tummemmille bondiineille (waaleille) sopiwat useimmat wärit, paitsi keltainen, heleä kuosiwäri, waaleanruskea ja khaki. Erittäin hywin sopii blondiineille heleänsininen, sininen, bordeaux ja raikas. Vaatturi-lehdestä vuodelta 1912, jossa khaki mainitaan kangasuutuuksien sävynä, ja sen yhteydessä mainitaan synonyymiksi nahankeltainen. Juttu on käännös saksankielestä. Khaki mainitaan jo 1800-luvun lopun sanomalehdissä, mutta niissä ja pääosin vielä 1910-luvunkin suomenkielisissä lehtijutuissa khaki vaikuttaa viittaavan yleisimmin kangastyyppiin, ei niinkään sen sävyyn. Mm. Päivälehti uutisoi helmikuussa 1900, että khaki-niminen kangas on loppunut Englannissa. Se myös kertoo, että kangas on "ruskeankeltaista, kevyttä ja hyvin kestävää, jonka vuoksi sotilaitten univormut siirtomaissa valmistetaan siitä."

1920-1930-luvuilla khaki oli jonkinasteinen muotiväri Euroopassa. Suomenkielisissä lehdissä sanaa ei paljon näy, mutta lieneeköhän useammin mainitut hiekanruskea ja hiekanvärinen aikansa käännös khakille? Khaki oli sävynä Puuvillatehtaitten myyntikonttorin hinnastossa 1938.

Khaki tarkoittaa värisävyä eikä varsinaisesti värjäysainetta, mutta ainakin osa vanhoista armeijavaatteiden khakiväreistä on valmistettu katekuakaasiasta (Acacia catechu) saatavalla katekulla tai amerikkalaisen mustan tammen kversitriiniksi kutsutusta väriaineesta.

Nimet

Carkee, carky, karkey, khakee, kharkee, kharki - kun värisävy oli englanninkielessä uusi, sen kirjoitustapa ei ollut vielä vakiintunut. Kaikki edellämainitut ovat khakin erilaisia - ja nyt jo käytöstä poistuneita - kirjoitusmuotoja 1800-luvulla.

Khaki green -termiä käytetään joskus erikseen vihertävästä khakisävystä. Suomeksi voitaisiin puhua ehkä maastonvihreästä sävystä.

 

Lähteitä / lukemista

Puuvillatehtaitten myyntikonttorin hinnasto N:o 20, 1938; N:o 25, 1939; N:o 27, 1940; N:o 29, 1941; N:o 31, 1942
Uusi Suometar 170, 26.7.1904
Kangasuutuudet syksyllä ja talvella 1912-13 (käännös saksankielisestä artikkelista; Vaatturi 7, 1912)
Patriotisk snobism. (Aftonposten 78, 3.4.1900)
Sekalaisia tietoja (Päivälehti 36, 13.2.1900)
Yhdyswaltain armeija saa uudet uniwormut (Helsingin sanomat 179, 7.8.1907)