-

Khaki

[englanti khaki]


Khaki on urdun kieltä ja merkitsee pölyistä tai pölynväristä (persian khak='pöly'). Värisävynä khakin sävy vaihtelee rusehtavan harmaasta ja oliivinruskeasta kellanruskeaan.

Alunperin viittasi kyllästettyyn harmaanvihreään tai harmaankellertävään puuvillakankaaseen, jota käytetään mm. sotilaspuvuissa; englanninkielessä sana khakis merkitsee tästä kankaasta valmistettuja housuja. Alkuperäinen khaki-tekstiili oli hyvin tiheäkutoista pellavaa tai puuvillaa.

Joidenkin tietojen mukaan britit ottivat khakin käyttöönsä jo vuonna 1857; Intiassa oleilleet englantilaisjoukot tutustuivat paksuun (värjäämättömään) puuvillasekoitteiseen tekstiiliin - (joidenkin lähteiden mukaan) huomattuaan paikallisten pukeutuvan materiaaliin. Armeijalle siitä tuli ihannevaatemateriaali, koska se oli kestävä ja mukava yllä. Armeijakäytössä khaki -väriä käytettiin ensimmäisen kerran 1880 Britannian ja Venäjän välisessä Afganistanin sodassa - sitä pidettiin hyvänä suojavärinä hiekkaisessa maastossa.

Khaki tarkoittaa värisävyä eikä varsinaisesti värjäysainetta, mutta ainakin osa vanhoista armeijavaatteiden khakiväreistä on valmistettu katekuakaasiasta (Acacia catechu) saatavalla katekulla tai amerikkalaisen mustan tammen kversitroniksi kutsutusta väriaineesta.