-

Kinakridonimagenta, permanenttimagenta

[englanti permanent rose, verzino violet, phthalocyanine red · saksa Permanentrosa · hollanti permanentrose · ranska Rosa permanent · italia Rosa permanente · espanja Rosa permanente]

Kinakridonit ovat läpikuultavia, kestäviä ja kirkkaita punaisia, violetteja ja oransseja substraattipigmenttejä, joista ensimmäiset kehitettiin 1935.

Kinakridonimagentat ovat violetinpunaisia sävyjä, kinakridonipunaisen muunnelmia. Värejä on usein ohennettu, koska kinakridoni on kallista. Hyvin valoa kestävät kinakridonimagentat olivat ensimmäinen korvaava pigmentti samansävyiselle, mutta helposti haalistuvalle alitsariinille.

Kinakridonimagenta PR122

englanti quinacridone magenta, quinacridone magenta Y, verzino violet

PR122 [73915]

Kinakridonimagenta PR122 on puolipeittävä, intensiivinen sinertävänpunainen pigmentti, jolla on hyvä valonkesto. Pigmentti on yleinen kaikenlaatuisissa taidemaaleissa sekä pastelleissa ja värikynissä.

Pigmentti tuli myyntiin 1958. Taiteilijavärinä sitä alkoi ensimmäisenä valmistaa Winsor & Newton, mutta hyvin pian sitä alkoivat myydä myös muut väriainemerkit. Pigmentti korvasi siihen asti käytetyn melko samansävyisen, mutta nopeasti haalistuvan alitsariinin.

Painotalojen käyttämässä CMYK-järjestelmässä kinakridonimagenta PR122 on yleisesti käytetty väriaine (ns. prosessimagenta).

Kinakridonimagenta PR202

englanti quinacridone magenta

PR202

Tullut markkinoille 1958.

Toinen kinakridonimagenta, PR202, tuli myös markkinoille vuonna 1958. Se on sisarpigmenttiään hieman tummasävyisempi magenta, eikä aivan yhtä intensiivinen. Hyvin kestävä, kiiltävä väri. Se ei ole taiteilijaväreissä yhtä yleinen kuin PR122, mutta joidenkin valmistajien valikoimiin myös se kuuluu.

Muuta

Kinakridonimagentoja käytetään myös teollisuudessa ja automaaleissa.

Katso myös kinakridonivioletti ja -punainen.

Lähteitä / lukemista

Hunger, Klaus & Herbst, Willy Ullman's Encyclopedia of Industrial Chemistry (Pigments, organic). Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim 2012
MacEvoy, Bruce Synthetic organic pigments [handprint.com | 20V2003]
Reilly, Timo (Clariant Pigments) Organic Pigments: Crystal Structure, Polymorphism and Color Change. SPECAD E-News, Spring 2000 [specad.org | 10VI2005]
Seymor, Pip The Artist's Handbook. Grange Books, Arcturus Publishing Limited, Lontoo 2003
Skelton, Helen (Dominion Colour Corp., Toronto, Ontario, Canada) A History of Pigment Use in Western Art Part 2. PCI 10/01/2004 [pcimag.com | 10VI2005]
Spotlight on Colour: Quinacridone Magenta Winsor & Newton 20.6.2020 [winsornewton.com | 21VI2020]