-

Kobolttivioletti

[englanti cobalt violet · saksa Kobaltviolet (dunkel), Kobaltrosa, Kobaltphosphat · hollanti kobaltviolet · ranska violet de cobalt (fonc) · ruotsi koboltviolett · norja kobolt violett (mrk/lys) · espanja violeta de cobalto · italia violetto di cobalto · puola fiolet kobaltowy ciemny, fiolet kobaltowy rzowy, fiolet kobaltowy jasny · tsekki kobalt fialov]


Kobolttivioletti on yhteisnimitys useille kobolttia sisältäville violeteille pigmenteille.

Tumma kobolttivioletti
[englanti cobalt phosphate, cobalt(II)-phosphate]
[PV14, CI 77360] Tumma kobolttivioletti on epäorgaaninen, peittävä, hyvin kestävä pigmentti, vedetöntä kobolttifosfaattia. Täysin valonkestävä, peittävä harmahtava violetti. Kobolttivioletti löytyi juuri ennen mangaaniviolettia. Valmistetaan kobolttisuolaliuoksista natriumfosfaatilla saostamalla. Punertava sininen muuttuu hehkuttamalla violetiksi. Koostumukseltaan tumma kobolttivioletti on karkeampaa kuin vaalea kobolttivioletti, mutta väri syvenee sen mukaan, mitä hienommaksi se on jauhettu. Tumma kobolttivioletti on puhdas sävy, joka kuuluu normaaliväreihin, mutta jota ei voi sekoittaa kalkin kanssa nopean tummumisen vuoksi. Se myös harmaantuu huomattavasti sekoitettaessa valkoiseen. Ensimmäisenä kobolttivioletin kuvasi Jean Salvtat v. 1859.

tumma kobolttivioletti PV14:
Co3(PO4)2
Co3(PO4)2 · 4H2O

vaaleanpunertava PV49:
Co3(PO4)2 · 8H2O

Vaalea kobolttivioletti
[englanti cobalt ammonium phosphate]
[PV49, CI 77362] Transparentti, punertava violetti, kobolttiammoniakkifosfaattia. Sen valonkesto on hyvä, peittovoima melko huono.

kobolttiroosa, kobolttioksidiarsenaatti PV49:
Co3(AsO4)2
Co3(AsO4)2 · 8H2O

Kobolttilitiumfosfaattivioletti
[englanti cobalt lithium phosphate · saksa Kobalt Lithium Phosphat]
[PV47, CI 77363]


Historia
Alkuperäinen vaalea kobolttivioletti (PV49), kobolttiroosa, kobolttioksidiarsenaatti (cobalt(II)-arsenate, cobalt rose) kehitettiin Saksassa 1800-luvun alkupuolella; toiset lähteet mainitsevat värin keksimispaikaksi Ranskan - arseenivioletista on käytetty myös nimitystä French cobalt violet. Ensimmäiset kobolttivioletit olivat nimenomaan näitä arseenipitoisia kobolttivioletteja ja niitä valmistettiin suoraan kobalttipitoisesta mineraalista. Vaalea kobolttivioletti ei kuulu normaaliväreihin; se on myrkyllinen arsenikkiväri (sis. kobolttiarsenaattia).

Tumman kobolttivioletin (PV14) valmistamisen kuvasi ensimmäisenä Salvtat vuonna 1859 (Comptes Rendus des Seances de l'Academie des Sciences XLVIII: 'Matieres minerales colorantes vertes et violettes'). Se oli ensimmäinen puhdas, peittävä violetti.

Tumma kobolttivioletti oli ensimmäinen puhdas peittävä violetti markkinoilla ja siksi taiteilijat vastaanottivat sen lämpimästi. Kobolttiviolettia käytti mm. Monet sekoitusvärinä sekä useiden maalaustensa varjoissa ja mm. veden maalaamisessa.

Käyttö
Kobolttivärejä käytetään pääasiassa lasin ja emalin värityksessä sekä posliini- ja taidemaalauksessa mm. öljy-, vesi- ja akryyliväreissä.

Muuta
Katso myös muut kobolttivärit: kobolttiturkoosi, kobolttikeltainen, kobolttivihreä, kobolttisininen

Kobolttivioletti on myrkyllistä ja kallista valmistaa, siksi se pian korvatui puhtaammalla ja vahvemmalla mangaanivioletilla.

Lähteitä / lukemista
Järvelä, J Maalarin aine- ja ammattioppi. WSOY, Porvoo 1956
Seymor, Pip The Artist's Handbook. Grange Books, Arcturus Publishing Limited, Lontoo 2003