-

kromivihreä, englanninvihreä

[englanti chrome green, cinnabar green, bronze green, English green, leaf green, leek green, milori green, moss green, myrtle green, nitrate green, oil green, Prussian green, royal green · saksa Chromgrün, Englischgrün, grüner Zinnober, Lackgrün, Laubgrün, Maigrün, Seidengrün, Russischgrün · hollanti chromaatgroen · ruotsi kromgrönt · ranska vert de chrome · espanja verde de cromo · italia verde cromo · puola ziele chromowa, zielony cynober · venäjä zielonyj kinowar]

[PG15, CI 77520]

Preussinsinisen (PB27) ja kromikeltaisen (PY34) sekoitus (PbCrO4 + Fe4(Fe(CN)6)3). Sininen sekoitetaan astiassa, jossa on jo valmiiksi keltaista. Kromivihreän sävyskaala on laaja, koska kummastakin pohjapigmentistä on saatavissa useita sävyjä. Ei suositella maalaustarkoitukseen, värinkesto ei ole paras mahdollinen. Myrkyllinen. Ei ole normaaliväri.

historia
Käytetty ensimmäisen kerran noin 1825.

nimiä
Brunswickinvihreä (Brunswick green) eli preussinvihreä (Prussian green) on sekoitus, joka on tehty brunswickinsinisen (preussinsinisen variantti) ja kromikeltaisen sekoituksena. Väriä käytettiin aikanaan paljon Australiassa, jossa nimi on siirtynyt tarkoittamaan myös värisävyä.

Nitraattivihreä nitrate green on sinertäväsävyinen kromivihreä.

Oil green on yksi kromivihreän variantti.

Silkkivihreäksi on nimitetty kellahtavaa kromivihreää.

käyttö
Käytetty lähinnä talomaalina ja teollisuustuotteiden maaliaineena.

muuta
Kromivihreäksi nimitetään yleensä mitä tahansa vihreää, joka sisältää kromia - nimitys saattaa siis olla harhaanjohtava.

Katso myös: sinooperivihreä

Lähteitä / lukemista
Ball, Philip Bright Earth - The Invention of Colour. Penguin Books, Lontoo 2001