-

Värejä... N

Nankin
Muinainen egyptiläinen rautaliuos, rautaasetaattia, jota on saatu liuottamalla rautaa etikkaan. Prosessi vie aikaa kuukausia. Hyvin vahva värjäysaine, joka antaa itsestään kullan väriä ja ruosteen sävyjä. Puretteena se on voimakas ja sopii kaikille luonnontuotteille ja käytettäväksi monien värien kanssa. Rauta tummantaa värejä.

Nankeen yellow
Useita sävyjä keltaisesta keltaruskeaan, usein kuvataan voimakkaaksi kuparinsävyiseksi keltaiseksi tai syväksi kullankeltaiseksi. Nankeen ei viittaa englanninkielen mammanpoikaan tai homoon, vaan kiinalaisen Jiangsun provinssin pääkaupunkiin Nanjingiin. Alunperin nankeen yellow oli Kiinasta tuotua paksua kangasta, joka oli valmistettu luonnostaan keltaisesta puuvillalajikkeesta (Gossypium religiosum). Väri oli melko voimakas ja tekstiilit säilyivät alkuperäisen värisinä kauan. Myöhemmin värisävyä alettiin jäljitellä ja se oli aika yleinen väri tekstiilipainatuksessa. Nimitys on yleistynyt kuvaamaan tietyn tekstiilin sijaan värisävyä. Varsin yleinen sävynimi kukkien värien kuvailussa ja joissakin tapauksissa sillä on kuvattu myös ihon väriä.

Native green luonnon kromioksidi. Usein sillä tarkoitetaan terre verteä, luonnon vihreää maapigmenttiä.

Neutral red
[englanti toluylene red, nuclear fast red · saksa Toluylenrot]
[BR5, CI 50040] Perusvärjäysaine (1890), jota on käytetty lähinnä biologiseen värjäämiseen ja happopohjaisena indikaattorina (C15H17N4Cl tai C15H16N4HCl). Jauheena tummanvihreää.

Night blue
[saksa Nachtblau, schultz nr. 823]
[BB15, CI 44085] Triaryylimetaaniväriaine (C38H42N3Cl).

Nigrosiinit
Kts. nigrosiinit

Nikkelioksidi
[englanti nickel oxide, nickel black, mononickel oxide, nickelous oxide, nickel oxide green/black, nickel monoxide, nickel protoxide]
[CI 77777]
Vihreä happoihin liukeneva jauhe (NiO), joka saadaan nikkelihydroksidia hehkuttamalla. Käytetään mm. lasin ja emalin värjäykseen. Nikkelioksidia käytetään tuottamaan keramiikkalasitteisiin keltaisia, vihreitä, ruskeita ja sinisiä sävyjä; yleensä sitä käytetään muuttamaan tai harmaannuttamaan muilla lasiteväreillä aikaansaatuja värejä. Katalysaattorina kemianteollisuudessa. Nikkelioksidia käytetään myös mm. akuissa katodina. Nikkelioksidi on todennäköisesti karsinogeeninen aine.

Nikkeliokra
[englanti nickel ochre, annabergite, nickel bloom]
Vaaleanvihreä vesipitoinen nikkeliarsenaatti (Ni3As2O2 · 8H2O). Annabergiitti-nimi on tullut Saksissa sijaitsevan Annabergin vuoren mukaan, josta mineraalia louhittiin runsaasti. Annabergiittiä on käytetty myös pigmenttinä, mutta vain muutamissa tapauksissa.

Nitrocresolamine
[disperse V8, CI 62030] Antrakinoniväriaine.
Muita nimiä: disperse violet 2S, celliton (fast) violet B | BA-CF, cibacet brilliant violet 3B, cilla fast violet B, biacelliton fast violet B, dianix fast violet B, duranol brilliant (blue) violet BR, fenacet fast violet B, kayalon fast violet BR, miketon fast violet B, palanil violet 3B, perliton violet B, samaron brilliant violet B, serisol fast violet B, supracet fast violet B, terasil brilliant violet 3B, vonteryl violet 2B