-

Parapunainen

[englanti para red, paranitraniline red, para toner · saksa Pararot]

parapunainen kaava

[PR1, CI 12070, CAS 6410-10-2, EINECS 229-093-8]

Kirkkaanpunainen, liukenematon atsoväri (ns. jääväri). Yksi varhaisimpia diatsoväriaineita (C16H11N3O3), valmistetaan paranitraliinista.

Pigmenttitarkoituksiin on saostettu baryyteilla. Kirkas sävyltään, mutta tummuu voimakkaan valon vaikutuksesta ja joskus muuttuu ruskeaksi; öljyväreissä taipumus valumiseen.

Tumma: p-nitroaniline+2-naphthol+2-naphthol-7-sulphonic acid
vaalea: p-nitroaniline+2-naphthol+2-naphthol.
Kemiallinen kaava on samanlainen kuin Sudan I -värillä (CI solvent Y14).

Historia

[Kai:] Monessä lähteessä mainitaan yksinkertaisesti, että parapunainen oli ensimmäinen atsoväri - mitä se ei suinkaan ollut: se oli ensimmäinen atsoväri, joka muodostettiin suoraan tekstiilille, yhdistämällä värin komponentit tekstiilin pinnalla, jolloin väri muodostui suoraan tekstiilin rakenteeseen.

Tiedot pigmentin alkutaipaleesta ovat muutenkin hieman sekavia. Gettenin mukaan pigmenttiä valmisti ensimmäisenä Holliday & Sons Englannissa 1880. Wikin ja monen muun nettitietosanakirjan mukaan von Gallois & Ullrich keksivät värin 1880.

Muutamissa lähteissä mainitaan, että Von Galloisin ja Ullrichin vuonna 1880 keksimän väriaineen nimi oli vacanceine (patentoitu 1885 / von Gallois & Ullrich). Colorants History -sivulla puolestaan kerrotaan vacanceine-nimelle toisenlainen historia: englantilainen Robert Holliday (Read Holliday & Sons, Ltd.) patentoi prosessin (British Patent no 2757) vuonna 1880. Uutinen patentista saapui, kun Holliday oli lomalla Ranskassa (ranskan Vacance = "loma").

Joka tapauksessa, parapunaista käytettiin 1900-luvun alkupuolella punaisten maalien ja lasitteiden valmistuksessa, mutta pian sen korvasivat vakaammat litolipunainen ja toluidiinipunainen.

Syöpää aiheuttavan värin käyttö ei ole sallittua elintarvikevärinä, mutta mm. 2005 Englannissa väriaineen löytyminen elintarvikkeista aiheutti kohua: Englannin elintarvikkeiden laatua valvova Food Standards Agency (FSA) ilmoitti löytäneensä väriainetta Old El Paso -eineksistä.

Käyttö

Käytetty mm. maalien ja lasitteiden valmistukseen sekä puuvillakuitujen värjäämiseen. Pigmentti on vielä verrattain yleisesti käytössä mm. musteen valmistuksessa.

Klorisoitu parapunainen

[englanti signal red R, clorinated para red, permanent red]

[PR4, D&C red #36, CAS 2814-77-9, CI 12085]

Klorisoitu paranitroaniliinipigmentti (C16H10N3O3Cl).

Patentoitu 1905. Käytetty mm. kosmetiikkavärinä.

Muita nimiä: fast red R, fire red, flaming red

Klorisoitu parapunainen

[engl. clorinated para red]

[PR6, CI 12090]

(4-chloro-2-nitroaniline+2-naphthol)

Yleisesti käytössä. Keksitty 1906.

Lähteitä / lukemista
Gettens, Rutherford J & Stout, George L Painting Materials. A Short Encyclopaedia. D Van Nostrand Company, New York 1947
colorantshistory.org [120807]