-

Sarlakki, sarlakka

[englanti scarlet; vanha englanti scarlat, scarlet · ranska écarlate; vanha ranska escarlate · keskiaikainen latina scarlata; scarlatum · espanja escarlat · portugali escarlat · italia scarlatto · saksa ; Scharlach · hollanti scharlaken · flaami scaerlaken · ruotsi scharlakan · turkki iskerlat · persia سقرلات saqerlât = "punainen vaate"]

Englanninkielinen scarlet on myös (ja ennemminkin) yleisnimitys kirkkaanpunaiselle.

Historia

Alunperin englanninkielinen helakanpunaista tarkoittava scarlet oli alunperin persialaisen mm. telttoihin ja lippuihin käytetyn kankaan nimi. Saksankielisessä maailmassa scarlet tarkoitti nimenomaan kallisarvoista villakangasta, joka saattoi olla minkä tahansa värinen. Usein kangas kuitenkin värjättiin punaisella kermesvärillä ja scarlet alettiin assosioida ennemminkin väriin kuin kankaaseen. Kankaalla oli erityisen hyvä maine ja se oli erittäin laadukasta - dyed in scarlet tarkoitti etupäässä laadukkaasti pukeutuvaa.

Alunperin englannninkielinen scarlet viittasi nimenomaan kermeksellä värjättyyn väriin, mutta kun Amerikan kokenillista alettiin valmistaa kirkkaanpunaista väriä, vanhempi kermespunainen sai lisänimekseen "venetsialainen", Venetian scarlet.

Sarlakki on korkea-arvoisuuden ja arvokkuuden symboli, mutta tulipunaista väriä on käytetty myös symbolisena polttomerkkinä. Tällaisesta kertoo muun muassa Nathaniel Hawthornen romaani The Scarlet Letter. Kirjassa nainen nimeltään Hester Prynne saa avioliiton ulkopuolisen lapsen. Siitä rangaistukseksi hän joutuu vankilaan ja hänet määrätään pitämään tulipunaista "A" -kirjainta vaatteissaan koko loppuelämänsä.

Tämä kielteinen mielikuva on suurelta osin tullut Raamatusta, jossa Ilmestyskirjassa 17:1-6 kerrotaan suuresta pedon päällä istuvasta portosta: Ja nainen oli puettu purppuraan ja helakanpunaan ja koristettu kullalla ja jalokivillä ja helmillä ja piti kädessään kultaista maljaa, joka oli täynnä kauhistuksia ja hänen haureutensa riettauksia. Englanniksi värinimet kuvataan sanoilla purple and scarlet, latinaksi circumdata purpura et coccino.

Nimet

Sarlakkipuna on vanha nimitys kirkkaanpunainen lankojen ja kankaiden värjäykseen käytetylle atsovärille. Käytetään erityisesti joissakin haavavoiteissa ja kudosten värjäämisessä.

Nimeä käytetään myös mm. elohopeajodidista.