-

Seruliinisininen, coelin, ceruleum, cölinsininen, taivaansininen

[englanti cerulean blue, cobalt and lid blue, coeruleum, caeruleum, Hopfner blue, sky blue, corruleum blue, chromium-cobalt-aluminum oxide, cerulean blue, cobalt tin oxide, cobaltous stannate · ruotsi coelinblått · norja ceruleanblå, coelinblå · saksa Coelinblau · hollanti caeruleumblauw · ranska bleu cleste, bleu celestique, bleu crulen · italia blu ceruleo, bleu ceruleo · espanja azul celeste · venäjä cjelin · tsekki coelinova modr · puola ceruleum, blekit nieba]

Värin nimi tulee latinan taivasta tarkoittamasta sanasta caeruleum, jolla aiemmin tarkoitettiin useita sinisiä pigmenttejä.

[PB35, CI 77368]

Yleensä kobolttisinisestä puhuttaessa tarkoitetaan ensisijaisesti omalla sivullaan esiteltyä tummempaa ja syvempisävyistä kobolttisinistä (PB28) tai tällä sivulla esiteltyä seruliinisinistä, jotka tunnetaan sävynsä mukaisesti myös tummana ja vaaleana kobolttinisisenä (cobalt blue dark / light), tai vain kobolttisinisenä ja vaaleana kobolttisinisenä (cobalt blue, cobalt blue light). Kobolttisinisiä pigmenttiyhdisteitä on kuitenkin muitakin ja ne löytyvät kobolttisininen-sivun loppupuolelta.

Taivaansininen.

Epäorgaaninen, magnesiumpitoinen kobolttitinayhdiste (CoO · SnO2 + CaSO4 tai CoO · SnO2 tai CoSn (OH)6). Väri on läpikuultava ja sillä on hyvä peittovoima. Pysyvyys ja värinkesto on erinomainen, kuivuu nopeasti. Hienojakoisempaa kuin kobolttisininen Vihertävä sävy tulee esiin erityisesti, kun valkoista lisätään. Kallis pigmentti, normaaliväri, myrkyllinen.

Seruliini ei liukene helposti ja sellaisenaan kelpaa vain puuvillan värjäämiseen. Villavärjäystä varten aine muutettiin bisulfiitin avulla vedessä helposti liukenvaan muotoon (seruliini SW).

Historia

Höpfner esitteli seruliinisinisen 1821 (joidenkin lähteiden mukaan 1805) ja kuparidioksideja ja tinadioksideja valmistettiin vuosisadan alussa, mutta seruliiniväri ei ollut saatavilla ennenkuin George Rowney (Rowney & Co.) esitteli sen vuonna 1860. Englannissa nimellä Caeruleum (Coeruleum ?).

Korvasi suurelta osin atsuriitin käytön.

Nimiä

Algers blue on erittäin korkealaatuista seruliinisinistä.

Seruliinikromisininen (cerulean blue chromium) (kts. cobalt chromite - kobolttiturkoosi)

Käyttö

Käytetään mm. öljy-, akryyli-, tempera- ja vesiväreissä ja freskomaalauksessa. Käytetty posliinin ja keramiikan maalaukseen. Ei suositella enkaustiikkaan. Käytetty myös piilolasien väriaineena.

Muuta

Usein harrastajavärivalikoimissa korvattu titaanivalkoisen sekä ftalosyaniinisinisen ja -vihreän sekoituksella.