-

Shikoniini

[englanti shikonin, Tokyo violet · japani shikon · saksa Shikonin · ranska shikonine · hollanti shikonine]

[CI 75535]


Lithospermum erythrorhizon on mm. Kiinassa ja Japanissa kasvava lemmikkikasvi, jonka juuresta saadaan shikoniinia. Kasvi on harvinainen ja uuttoprosessi työläs, joten luonnonshikoniini on kallis väriaine. Keinotekoisena sen hinta on luonnollisesti matalampi ja mahdollistanut pigmentin käytön mm. kosmetiikka- ja elintarvikevärinä.

Shikoniini on hyvin intensiivistä, veteen liukenevaa punaista alfanaftakinoniväriä (C18H18O6). Jos pH on alle 7, uute on syvää punaista, neutraalina se on violettina ja lievässä alkaliliemessä siniviolettia. Kun pH-arvo ylittää 10, uute on syvän sinistä.

Historia
Rusojuuri (jap. murasaki; Lithospermum erythrorhizon), kasvaa Japanissa luonnostaan, mutta sitä ei luultavammin käytetty ennen Nara-kautta (710-794). Siitä saatavan kauniin ja kestävän purppuran käyttö kiellettiin Heian -kaudella muilta kuin keisarillisen hovin naisilta. Muutamissa japanilaisissa lähteissä siihen viitataan sanalla iro (väri), joten voidaan olettaa, että kysymyksessä on ollut kunnioitettu väri.
Lisää väriaineen värjäyshistoriasta Lithospermum -sivulla

Käyttö
Käytetty värjäykseen (kts. historia) ja kosmetiikkavärinä, mm. Japanissa huulipunavärinä.

Muuta
Shikoniini on osa kiinalaista lääketiedettä ja 1990-luvulla sitä alettiin todenteolla tutkia myös länsimaisessa lääketieteessä: väriaineen uskotaan vaikuttavan mm. HI-virukseen ja sillä on myös syöpää ehkäisevä vaikutus.

Lähteitä / lukemista
Chen, Xin & Yang, Lu & Zhang, Ning & Turpin, Jim A & Buckheit, Robert W & Osterling,Clay & Oppenheim, Joost J & Howard, O M Zack Shikonin, a Component of Chinese Herbal Medicine, Inhibits Chemokine Receptor Function and Suppresses Human Immunodeficiency Virus Type 1 . Antimicrobial Agents and Chemotherapy September 2003 (2810-2816) Vol. 47, No. 9
McGann, Kass Things to Wear A History of Japanese Clothing, Japanese Dyestuffs [reconstructinghistory.com | 05XII04]
Touno, Kaori & Harada, Kyuya & Yoshimatsu, Kayo & Yazaki, Kazufumi & Shimomura, Koichiro Observation of Red Pigment Formed On Shoot Stem of Lithospermum Erythrorhizon [kazusa.or.jp | 05XII04]