-

Siena, sienamaa, terra di Siena, keltaterra (raaka/polttamaton | poltettu)

[englanti (raw, burnt) sienna, Italian earth, natural brown iron oxide, Roman ochre · italia terra di Siena (naturale | bruciata), terra d'Italia · espanja tierra de Siena (tostada) · katalaani terra siena (natural|tostada) · ranska terra di sienne (brle) · saksa Sienaerde, terra di Siena (gebrandt) · hollanti sienna (rauw | gebrand) · norja (rÅ | brent) sienna · hollanti terra di Siena · tsekki siena (prirodni | plen) · puola siena (naturalna | palona) · venäjä sienskaja ziemla (zzonaja) · scyricum, sil pressum]

[PBr7, CI 77492 (77491, 77499)]

Kirkas kellanruskea (polttamaton); kirkas punertavan ruskea (poltettu)

sienna

Pigmenttikuva Iconofilen [iconofile.com] luvalla.

Epäorgaaninen FeO(OH) tai Fe2O3 · Al2O3 · SiO2 2H2O.

Siena-nimi tulee Italian Toscanassa sijaitsevasta Sienan kaupungista, jossa pigmenttiä kaivettiin renessanssiaikaan. Siena on rautaoksidia, alumiinisilikaatteja ja magnesiumdioksidia sisältävää limoniittia. Hyvässä siennavärissä on vähintään 50% rautaoksidia. Siena on umbran sisarväri, ja ne jakavat saman pigmenttinumeron. (Umbrassa mangaanioksidipitoisuus on siennaa korkeampi, mutta muutoin ne ovat hyvin samanlaisia pigmenttejä.)

Transparentti, permanentti. Hyvä säänkesto. Poltettu siena on kalsinoitua sienaa, joka on perussävyltään kirkas ja transparentti - sävy riippuu kalsinointitavasta.


Historia

HUOM! Sivulla olevat reseptit ovat vanhoja ja saattavat sisältää myrkyllisiä aineita. Reseptit ovat esillä vain kuriositeettina, eivät toteuttamista varten!

Näyteikkunasuklaa

  1. Montaanivahaa, raakaa 40,0
  2. Raskassälpää 60,0
  3. Sienamaata 0,5-0,7
  4. Vaniljaa 0,15

Kotikemistin reseptikirja (WSOY, 1956)

Sienamaa-nimi tulee Toscanassa, Italiassa sijaitsevasta Siennan kaupungista / provinssista. Sanotaan, että väri on saanut nimensä kaupungin maaperän sävystä, joidenkin lähteiden mukaan kaupungin rakennusten punaruskeista fasadeista. Selitykset eivät sulje toisiaan pois: luultavimmin rakennusten punaruskea sävy on valmistettu kaupungin maaperästä saatavasta savesta. Paikkakunta on alkujaan ollut tärkeä sienamaan lähde. Esim. englanninkieleen siena-pigmenttinimi on tullut 1700-luvulla.

Sienaa on käytetty pigmenttinä jo esihistoriallisina aikoina ja myöhemmin sen käytön tunsivat niin egyptiläiset kuin roomalaisetkin. Siena-nimi otettiin kuitenkin käyttöön vasta renessanssin aikoihin.

Nimiä

1800-luvulla siena/sienna-nimi yleistyi tarkoittamaan kaikkia alkuperäisen sienamaan kaltaisia värisävyjä, joita tuotiin myös muualta maailmasta. Toscanan kaivokset Parhaat sävyt saadaan edelleen Pohjois-Italiasta, mutta väriä mainataan myös Sisiliassa ja Sardiniassa. Peittävämpiä sienoja saadaan Yhdysvalloista. Sienaa saadaan myös mm. Saksan Hartz-vuoristosta.

Caledonian brown on luonnon maaväri, joka muistuttaa siennaa, mutta on huonompilaatuista.

Mahogany lake l. cashew lake on poltetusta siennasta valmistettua ruskeaa tai punaista substraattipigmenttiä, ei täysin permanentti. Kun lakkaa valmistetaan tummimmista poltetun siennan sävyistä tai poltetusta umbrasta, pigmentin nimi on Mahogany brown.

Käyttö

Käytetään mm. öljy-, alkydi- akryyli-, guassi-, tempera- ja vesiväreissä sekä pastelleissa.

Muuta

Vrt. keltaokra, umbra

Lähteitä / lukemista
Järvelä, J Maalarin aine- ja ammattioppi. WSOY, Porvoo 1956
Seymor, Pip The Artist's Handbook. Grange Books, Arcturus Publishing Limited, Lontoo 2003