-

Siena (raaka/polttamaton | poltettu)

sienamaa, terra di Siena, keltaterra

[englanti (raw, burnt) sienna, Italian earth, natural brown iron oxide, Roman ochre · italia terra di Siena (naturale | bruciata), terra d'Italia · espanja tierra de Siena (tostada) · katalaani terra siena (natural|tostada) · ranska terra di sienne (brle) · saksa Sienaerde, terra di Siena (gebrandt) · hollanti sienna (rauw | gebrand) · norja (rÅ | brent) sienna · hollanti terra di Siena · tsekki siena (prirodni | plen) · puola siena (naturalna | palona) · venäjä sienskaja ziemla (zzonaja) · scyricum, sil pressum]

[PBr7, CI 77492 (77491, 77499)]

Kirkas kellanruskea (polttamaton); kirkas punertavan ruskea (poltettu)

sienna

Pigmenttikuva Iconofilen [iconofile.com] luvalla.

Siena on epäorgaaninen luonnonpigmentti (FeO(OH) tai Fe2O3 · Al2O3 · SiO2 2H2O). Maavärin koostumus ei ole vakio, joten sen sävy ja ominaisuudet vaihtelevat. Se on umbran sisarväri ja ne jakavat saman pigmenttinumeron.

Siena on rautaoksidia, alumiinisilikaatteja ja magnesiumdioksidia sisältävää limoniittia. Hyvässä siennavärissä on vähintään 50% rautaoksidia. Siena on umbran sisarväri, ja ne jakavat saman pigmenttinumeron. (Umbrassa mangaanioksidipitoisuus on siennaa korkeampi, mutta muutoin ne ovat hyvin samanlaisia pigmenttejä.)

Transparentti, permanentti pigmentti, jolla on hyvä säänkesto.

Sienasta on sekä polttamaton (raw) että poltettu (burnt) versio. Jälkimmäinen valmistetaan yksinkertaisesti kuumentamalla ensin mainittua, jolloin sen sisältämästä rautaoksidi kuivuu ja muuttuu osittain punertavaksi hematiitiksi. Pääsääntöisesti polttamattoman sienan väri on vaaleanruskeaa, ja poltetun punaruskeaa, mutta pigmenttien sävy ja tummuusaste vaihtelevat suuresti.

Siena on hyvin yleinen kaikenlaatuisissa taidemaaleissa sekä pastelleissa, mutta vähemmän käytetty värikynissä. Edullisemmissa taideväreissä se korvataan usein synteettisellä rautaoksidipunaisella tai marsruskealla.


Historia

HUOM! Sivulla olevat reseptit ovat vanhoja ja saattavat sisältää myrkyllisiä aineita. Reseptit ovat esillä vain kuriositeettina, eivät toteuttamista varten!

Näyteikkunasuklaa

  1. Montaanivahaa, raakaa 40,0
  2. Raskassälpää 60,0
  3. Sienamaata 0,5-0,7
  4. Vaniljaa 0,15

Kotikemistin reseptikirja (WSOY, 1956)

Siena-nimi tulee Italian Toscanassa sijaitsevasta Sienan kaupungista, jossa pigmenttiä kaivettiin renessanssiaikaan. Kerrotaan, että väri on saanut nimensä kaupungin maaperän sävystä, joidenkin lähteiden mukaan kaupungin rakennusten punaruskeista fasadeista. Selitykset eivät sulje toisiaan pois: luultavimmin rakennusten punaruskea sävy on valmistettu kaupungin maaperästä saatavasta savesta.

Sienaa on käytetty pigmenttinä jo esihistoriallisina aikoina ja myöhemmin sen käytön tunsivat niin egyptiläiset kuin roomalaisetkin. Siena-nimi otettiin kuitenkin käyttöön vasta renessanssin aikoihin. Englanninkieleen sienna-pigmenttinimi on tullut 1700-luvulla.

Nimiä

1800-luvulla siena/sienna-nimitys yleistyi tarkoittamaan kaikkia alkuperäisen sienamaan kaltaisia värisävyjä, joita tuotiin myös muualta maailmasta. Parhaat sävyt saadaan edelleen Pohjois-Italiasta, mutta väriä mainataan myös Sisiliassa ja Sardiniassa. Peittävämpiä sienoja saadaan Yhdysvalloista. Sienaa saadaan myös mm. Saksan Hartz-vuoristosta.

Caledonian brown on luonnon maaväri, joka muistuttaa siennaa, mutta on huonompilaatuista.

Muuta

Vrt. keltaokra, umbra

Lähteitä / lukemista

Järvelä, J Maalarin aine- ja ammattioppi. WSOY, Porvoo 1956
Seymor, Pip The Artist's Handbook. Grange Books, Arcturus Publishing Limited, Lontoo 2003