-

Värjäys: Artemisia Maruna

[Asteraceae]

englanti sagebrush, wormwood

Artemisia abrotanum Aaprotti, aaprottimaruna

[englanti southern wood]

Aaprottia on viljelty lääke-, koriste- ja maustekasvina satojen vuosien ajan. The Universal Herbal -kasvitietosanakirjassa (1824) mainitaan, että kasvin varvuista saa villaan syvän keltaisen värin.

Artemisia absinthium Koiruoho, mali

[englanti wormwood, wermut, absinthe, crown for a king, green ginger, old woman · ruotsi äkta malört]

Koiruohosta saadaan keltaista väriainetta. Tuoreista kukista puristetulla öljyllä saadaan syvää tummansinistä (atsuleeni). Useimpien lähteiden mukaan atsuleeni ei sovi värjäyskäyttöön, mutta kylläkin joitakin viitteitä sen käytöstä värjäystarkoituksiin on olemassa.

Koiruoholla värjääminen ei ole varsinaisesti ollut yleistä. Ennen uskottiin, että koiruohon mehu torjui mm. kirjatoukkia ja muita tuhoeläimiä. Siksi keskiajalla mehua sekoitettiin käsikirjoitusmusteisiin.

Artemisia annua Kesämaruna

[englanti annual absinthe · ruotsi sommarmalört · (Astrahan) tschagan]

Hushållningsjournal-lehdessä vuonna 1782 julkaistussa pikkujutussa kuvataan Astrahanissa valmistettavan sahviaaninahan (hienolaatuinen martiopuolelta värjätty vuohen nahka) valmistus. Jutun mukaan nahkoja punaiseksi värjätessä ensin valmistetaan keltainen väri keitettämällä kesämarunaa, sen jälkeen lisätään mm. kokenillia ja tammenlehtiä, jotta väri muuttuu punaiseksi (keltainen väri värjätään toisella väriaineella, ruk).

Artemisia frigida

[englanti mugwort, mountain sage, wild sage]

Lehdistä saadaan keltaista ja vihreää. Käytetty värjäysaineena mm. Pohjois-Amerikassa.

Artemisia tilesia

Käytetty värjäysaineena mm. Pohjois-Amerikassa.

Artemisia tridentata

[englanti basin sagebrush]

Lehdistä saadaan keltaista ja vihreää. Käytetty värjäysaineena mm. Pohjois-Amerikassa (mm. navajot).

Artemisia vulgaris Maruna, pujo

[englanti douglas mugwort, mugwort, st. john's plant]

Koko kasvista saadaan kellanvihreää.

Historia

Varhaisimpia kuvauksia koiruohosta on löytynyt egyptiläisestä papyruksesta vuodelta n. 1600 eaa - tuolloin sitä oli käytetty tuholaisten torjunnassa: mm. hiiret inhosivat sitä. Koiruohon lehdistä ja kukinnoista valmistettiin vaarallista absinttia. Nykyään absintin myrkkytasoja on laskettu; koiruohoa käytetään edelleen mm. Camparin ja vermutin valmistuksessa.

---

Mali on vanhimpia tunnettuja lääkekasveja, se mainitaan egyptiläisissä papyruksissa ajalta 1600 eaa. Myös sukuun kuuluva aaprotti (Artemisia abrotanum) on ollut tunnettu lääkekasvi Euroopassa. Keskiajalla kasvilla häädettiin jopa riivaajia.

 

Lähteitä / lukemista
Green, Thomas The Universal Herbal, Caxton Press, Liverpool 1824.
Sätt att bereda rödt och gult saffian i Astrakan, öfwersatt utur professor Gmelins ryska resa (andra delen), Hushållningsjournal, toukokuu 1782
Artikkelit Coloriastossa: Kasvit / Artemisia