-

Värjäys: Asperula Maratit

Maratit ovat matarakasveja.

Asperula arvensis Peltomaratti

[englanti blue woodruff · ruotsi liten blåmåra · saksa Acker-Meier · viro põld-varjulill · kymri mandon las · hollanti akkerbedstro]

Peltomaratti esiintyy Euroopassa ja Välimeren alueella. The Universal Herbal -kasvitietosanakirjassa (1824) mainitaan, että peltomaratin juuresta saadaan punaista väriainetta.

Asperula cynanchica

[englanti squinancywort, quinsy-wort · tanska bakkemysike · puola marzanka pagrkowa]

Punainen.

Asperula odorata

[englanti woodruff, woodrooffe, woodrowe, woodrowell (Gerarde 1597) · ranska muguet (Gerarde 1597) · hollanti leuerkraut (Gerarde 1597)]

Kasvaa puissa Euroopassa, Aasiassa ja Afrikassa.

Kasvin juurissa on ksantopurpuriini-antrakinonia. Sitä ollaan käytetty vihreän ja ruskean värjäykseen mm. Pohjois-Amerikassa.

Asperula tinctoria Värimaratti

Katso: Galium triandrum, Galium purpureum

[englanti dyer's woodruff]

The Universal Herbal -kasvitietosanakirjassa (1824) mainitaan, että Gotlannissa värimaratin (Asperula tinctoria) juuria käytetään krappijuuren sijaan villan punaiseksi värjäämisessä. Sama julkaisu mainitsee värimaratin kasvupaikaksi Ruotsin, Saksan, Sveitsin, Ranskan ja Siperian. Suomessa värimaratti on hyvin harvinainen ja se on ollut rauhoitettu Suomessa vuodesta 1952 lähtien.

The Universal Herbal -kasvitietosanakirjassa (1824) mainitaan erillisessä kohdassa myös Galium purpureum (purple ladies' bedstraw), jonka juurista saadaan punaista väriainetta. Kasvitietokannoissa Galium purpureum ja Asperula tinctoria ovat synonyymejä.

Historia

Asperula odorata -marattia käytettiin keskiajalla usein ilmanraikastamiseen ja parfyymeissa.

Käytetty myös liköörien ja punssien maustamiseen. Mm. saksalaisen Maibowle -juoman yksi ainesosa (tarjottu perinteisesti 1.5.). Kasvin sanotaan aiheuttavan päänsärkyä ja oksentelua.

Lähteitä / lukemista
Gerarde, John The Herball or Generall Historie of Plantes. John Norton, Lontoo 1597.
Green, Thomas The Universal Herbal, Caxton Press, Liverpool 1824.