-

Värjäys: Atriplex hortensis Tarhamaltsa, tarhasavikka

[Caryophyllales]

[englanti garden orache, red orache, (orache / red) mountain spinach, French spinach, butter leaves, orage]

Alkuperäisenä Etelä-Euroopassa kasvavaa tarhamaltsaa käytetään pääosin elintarvikkeena ja luonnonlääkintään. Sillä on kuitenkin ollut vähäistä värjäyskäyttöäkin. The Universal Herbal -kasvitietosanakirjassa (1824) mainitaan, että kasvista saa villaan oliivin värin.

Useilla nettisivuilla mainitaan, että tarhamaltsan siemenistä saa sinistä värjäysainetta, ja joillakin sivuilla jopa, että nimenomaan Venäjällä tätä siemenistä saatavaa sinistä värjäysainetta on valmistettu, mutta alkuperäislähdettä on ollut vaikea löytää.

Italiassa kasvin lehtiä on paikoin käytetty värjäämään pasta vihreäksi. Monia muita maltsoja käytettiin aikana hiusten värjäykseen (alueilla, joissa se luontaisesti kasvaa).

Historia

Tarhamaltsaa viljetiin Välimeren alueella jo pari sataa vuotta ennen ajanlaskun alkua. Sitä on käyetty hyvin samoin tavoin kuin pinaattia, mihin viittaa myös mm. sen englanninkielinen nimitys orache mountain spinach.

Aiemmin kasvi on luettu savikkojen sukuun, mutta nykyään sen katsotaan kuuluvan maltsojen sukuun.

Muuta

Englanninkielisen nimityksensä butter leaves tarhamaltsa on saanut siitä, että aikanaan voin valmistajat käyttivät sen lehtiä voin kääreenä.

 

Lähteitä / lukemista

Green, Thomas The Universal Herbal, Caxton Press, Liverpool 1824.
Munro, Derek B. Vegetables of Canada NRC Research Press, 1997.
Plants for a Future pfaf.org |10I20