-

Värjäys: Curcuma Kurkuma

[Zingiberaceae]

englanti turmeric

Curcuma longa, Curcuma domestica Kurkuma

[englanti curcuma , turmeric, French saffron, Indian saffron · saksa Gurkemey, Gelbwurz, Gelbwurzel · ranska Souchet, Safran des Indes, Safran d'Inde · espanja cúrcuma, safran des Indes · italia terra merita · tiibet yungwa · dzongkha (Bhutan) yongka · nepali hardi · sharchop-kha gung · japani ukon · (Pääsiäissaaret) pua · palillo, souchet, halad, haide]

NY3, CI 75300, E100)

Keltaiset, syvän oranssit, vihreät ja kullansävyt (värjäävä aine kurkumiini [kurkuminoidi] C21H20O6). Väri haalistuu todella nopeasti auringonvalossa.

Kasvaa luonnonvaraisena Aasiassa (Intiasta, Kiina, Jaava, Turkki) ja Afrikassa, viljellään yleisesti trooppisilla alueilla. Parhaana kurkumalaatuna pidetään Intiasta tuotuja madrasta (pigmenttiä noin 3,5%) tai alleppeytä (pigmenttiä noin 5-6%). Thaimaan alleppey on pigmenttipitoisuudeltaan miltei samanlainen kuin Intiasta tuotu, mutta sen väri on huonompi. Japanissa tuotetaan Rajpuri- nimistä intialaista kurkumaa.

Kurkumalla voi värjätä silkkiä, villaa ja puuvillaa ilman puretetta, jolloin väri on vihertävän keltainen. Alunapuretuksella saadaan kullankeltainen tai oranssinkeltainen (sahrami-)väri ja rautapuretuksella rusehtava keltainen. Syvää oranssia saadaan sekoittamalla kurkumaa kokenilliin. Uren A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines[...] -kirjan (1847) mukaan keltaista värjäysainetta on käytetty vain silkille.

Kurkuma on edelleen suosittu elintarvikeväri kaikkialla maailmassa. Joissakin kulttuureissa kurkumaa on käytetty myös ihon värjäämiseen sekä kosmeettisena aineena.

Tiibetiläisiin mattoihin kurkumasta (yungwa) saatiin raparperin (Rheum) kanssa sekoitettuna oranssinkeltaista.

Curcuma rotunda

Historia

Muinaisessa Babyloniassa kurkumajauhetta käytettiin lääkkeenä. Väri tunnettiin jo Mesopotamiassa ja sitä käyttivät niin kreikkalaiset kuin roomalaisetkin. Polynesiassa sitä on käytetty vartalovärinä. Värjäysaineena sitä on käytetty mm. Intiassa, Pohjois-Afrikassa ja Kiinassa. Hinduille kurkuma on ollut osa uskonnollisia seremonioita.

Myös inkat tunsivat kurkuman (Curcuma longa) jo varhain: Perussa, Cuzcon kaupungissa sillä värjättiin keltaista.

Marco Polo näki kurkumaa Bengalissa ja Kiinassa. Vuonna 1280 hän raportoi nähneensä mausteen, joka "on kaikin puolin kuin sahrami, mutta ei kuitenkaan sahramia". Maultaan kurkuma ei osu lähellekään sahramia, mutta väriaineena kurkuma voi kyllä hyvin korvata kalliin sahramin. Keskiajalla kurkumaa kutsuttiin yleisesti "intialaiseksi sahramiksi" (Indian saffron). Intiassa ja Indonesiassa kurkumaa on käytetty aina myös mausteena, mutta etenkin Aasian ulkopuolella sitä pidetiin pitkään ensisijaisesti väriaineena.

Joidenkin tietojen mukaan kurkumaa tuotiin ensi kerran Eurooppaan 1612, jolloin siitä tuli silkkihuivien suosittu väri. Dictionarium Polygraphicum -kirjassa (1735) mainitaan kurkuman värjäyskäyttö ja se, että kurkumaväriä käyttävät erityisesti hansikkaiden tekijät ja sillä värjätään myös metallia. Samassa kirjassa mainitaan, että englantilaiset värjärit eivät arvosta väriä samalla tavalla kuin väriresedan (Reseda luetola) keltaista, mutta kurkumaa käytetään kirkastamaan ja korostamaan punaisia värejä, kuten kokenillin tai sinooperin väriä.

Kurkumavärjäysreseptejä löytyy myös Cajsa Wargin 1790 julkaistuista värjäysohjeista.

Alina Hellénin oppaassa Neuvoja kotiwärjäykseen kaswiaineilla (1905) kurkuma tunnetaan nimellä gurkmeja ja sen sanotaan sisältävän kirkasta keltaista, joka ei kuitenkaan ole kovin kestävää. Vuoden 1919 täydennetyssä uusintapainoksessa nimi on "kurkkuma".

---

Kurkumaa käytetään ruoassa paitsi värjäämiseen myös mausteena; esim. curry-mausteessa on kurkumaa.

Malesiassa on uskottu, että kurkuma on ollut hyvä suoja krokotiileja vastaan ja jos kurkuman istuttaa viljelyksen alueen kaikkiin kulmiin, sato on suojeltu. Intiassa kurkumaa on käytetty silmäsairauksiin ja haavoihin ja myös tavalliseen vilustumiseen.

Lisää kurkuma-väriaineesta: Kurkuma

Lähteitä / lukemista

Green, Thomas The Universal Herbal, Caxton Press, Liverpool 1824.
Hellén, Alina Neuvoja kotiwärjäykseen kaswiaineilla (Suomen käsityön ystävien toimesta). Kansanvalistusseura, Helsinki, 1904; 1905; 1917; 1919.
Ure, Andrew A Dictionary of Arts, Manufactures, and Mines; containing A Clear Exposition of Their Principles and Practice. 1847, Appleton & company, New York.
Warg, Cajsa: Hielpreda...; Färgbok - Första boken. Tukholma 1790
The Art of Dyeing No.2. , Scientific American 17, 1855
Dictionarium Polygraphicum: Or, The Whole Body of Arts Regularly Digested. Lontoo, 1735
Artikkelit Coloriastossa: Kasvit / Curcuma