-

Värjäys: Dahlia Daalia

[Asteraceae]

[joriini, georgiini
englanti dahlia]

Daalia on alunperin kotoisin Meksikosta, tuotiin Eurooppaan 1700-luvulla. Käytetty värjäykseen myös mm. Intiassa. Sukuun kuuluu noin 20 lajia. Suvun kasveista (usein kukista) saadaan punaista ja oranssia väriainetta.

Home dyeing with natural dyes -kirjassa (1935) mainitaan, että daalian kukista saa hyvän oranssin väriin villaan, ja että keltaisista kukista saa puhtaamman ja kirkkaamman värin kuin vaaleanpunaisilla, vaikkakin niiden värin kestävyys on samanlainen. Kromipuretuksella saatavalla oranssilla värillä on kohtalainen valonkesto ja hyvä pesunkesto, mutta alunapuretuksella saatavalla keltaisella heikko valonkesto. Kukilla ei voi värjätä puuvillaa.

Dahlia pinnata Tarhadaalia

[englanti garden dahlia,yellow dahlia]

Kukista on saatu keltaista ja ruskeaa. Käytetty värjäykseen mm. Pohjois-Amerikassa.

Historia
Ohjeita

Kerää runsaasti daalian kukkia ja keitä noin tunnin verran. Siivilöi kukat pois ja lisää sen verran vettä, että villa mahtuu kiehumaan. Lisää sekaan hieman alunaa ja viinikiveä ja sekoita kunnolla. Lisää villa ja anna hautua 30 minuuttia. Poista villa, pese se ja anna kuivua.

Muuta
Lähteitä / lukemista

Furry, Margaret S. & Viemont, Bess. M. Home Dyeing with Natural Dyes. United States Department of Agriculture. Miscellaneous Publication No 230. Washington, D.C., 1935