-

Värjäys: Draco

[Liliaceae]

englanti dragon's blood, dragon tree

Daemonorops draco (Calamus drago) Rottinkipalmu

Kasvaa luonnonvaraisena Intiassa, Sumatrassa ja Borneossa.
Kasvin punaista pihkaa (lohikäärmeenveri, dragon blood) on käytetty väriaineena. Myöhemmin lohikäärmeen verellä alettiin tarkoittaa myös muita punaisia palmupihkoja, mutta tämän palmun pihkaa pidetään parhaana.


Dracaena draco Traakkipuu, lohikäärmepuu

[englanti tear dragon's blood · (havaiji) hala-pepe]

Kasvaa Kanariansaarilla ja Pohjois-Afrikan ympäristössä.
Kuoren punaista hartsia, traakinpihkaa on käytetty väriaineena sekä pigmentteihin, lakkoihin, musteisiin - myöhemmin myös hiusväreihin.

Dracaena cochinchinensis, Dracaena loureiroi

[englanti Thai dragon tree]

The Universal Herbal -kasvitietosanakirjassa vuodelta 1824 tämä kasvi mainitaan nimellä Aletris Cochinchinensis. Kirjan mukaan se kasvaa nykyisen Vietnamin eteläosissa, jossa sitä on viljelty puutarhoissa. Paikalliset ovat syöneet kukkia ja värjänneet kasvin lehdillä vihreää.

Dracaena cinnabari

Kasvaa Sokotran saarella (kuuluu Jemenille; sijaitsee n. 250 kilometria Somalian rannikolta) - saari oli eristyksissä hyvin kauan ja 1/3 sen eläimistöstä ei tavata missään muualla. Tämän sanotaan olla alkuperäinen lohikäärmeen veri -puu: lohikäärmeen veri oli aikanaan Sokotran tärkein kauppatavara.

Historia

Lohikäärmeen verta alettiin tuoda suuria määriä Eurooppaan vasta espanjalaisten valloittajien mukana. Tästä alkoi tuhoisa kauppa: monet Draco tai Dracaerna -suvun puut ovat lähellä sukupuuttoa ja osa jo hävinnytkin. 1400-luvulla puita kasvatettiin myös eurooppalaisissa puutarhoissa - ja lohikäärmeeseen liittyvän latinalaisen nimensä ne saivat vasta 1767, kun Linnaeus systemaattisesti nimesi kasvikuntaa latinaksi.

---

Lohikäärmeen verta käytettiin lääkitsemistarkoituksiin (mm. haavojen lääkintään) aiemmin kuin taiteeseen.

Katso myös: Croton, Pterocarpus

Lähteitä / lukemista
Gerarde, John The Herball or Generall Historie of Plantes. John Norton, Lontoo 1597.
Green, Thomas The Universal Herbal, Caxton Press, Liverpool 1824.