-

Värjäys: Handroanthus Lieskapuut

[Bignoniaceae]

Sukuun kuuluvat ikivihreät jalopuut kasvavat Etelä-Amerikan pohjoisten osien sademetsissä ja vuoristoissa; erityisesti Amazonasin laakson matalammissa osissa kuten Paraguayssa, Brasiliassa, Kolumbiassa, Venezuelassa jne. Violettikukkainen lapacho (lapacho morado) kasvaa viileämmässä ilmastossa kuin punakukkainen punainen lapacho (lapacho colorado); mm. Andeilla. Puut ovat yleensä noin 40 metrin korkuisia.

Suvun puiden kuori, juuret ja puuaines sisältävät vaihtelevia määriä väriaineenakin käytettyä lapacholia [NY16] ja sen sukulaisyhdisteitä. Lisäksi puut pitävät sisällään mm. kversetiiniä.

Handroanthus impetiginosus Jousilieskapuu, jousisoihtupuu

[Tabebuia impetiginosa
englanti Lapacho tree, arcwood, bastard Lignum vitae, epay, ipe · saksa Lapachol · hollanti groenhart · ranska ebene verte · Trinidad poui vert, yellow poui · Brittiläinen Guyana washiba · Equador madera negra · Meksiko amata prieta · Brasilia, Paraguay ipe | pau d'arco, caixeta, capitary, carobeira, tayary · Argentina lapacho · Kolumbia alumbre, arco, canuguate, coralibe, roble amarillo · poui, pau d'arco, ipê]

Näyttävä jousilieskapuu saattaa kasvaa yli 30 metriä korkeaksi. Se kasvaa trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla Etelä-Amerikassa sekä Pohjois-Amerikassa Meksikon pohjois- ja eteläosissa. Se on Paraguayn kansallispuu.

Jousisoihtupuun kuoresta ja puuaineksesta saadaan lapatsolia, jota on käytetty värjäämiseen. Nykyään se on tunnetumpi luonnonlääkeaineena.

Monissa maissa puuta nimitetään "viherpuuksi" (ebene verte, green heart, groenhart...) - kun puuainesta sahaa, sahauskohta on kirkaan-, usein vihertävänkeltainen.

Muuta

Lapachol-puiden kuorta on kautta aikojen käytetty Etelä-Amerikassa kansanlääkkeenä mm. syöpien, tartuntatautien ja haavaumien hoitoon - mm. inkat käyttivät kasvia. Karibian kansanparantajat ovat parantaneet puun lehdillä selkäkipuja, hammaskipuja ja sukupuolitauteja ja sitä on käytetty myös potenssilääkkeenä. Lapachol-puu mainitaan myös Suomen lääkeaineluettelossa (otettu mukaan luetteloon 1.1.2001). Lapacholin johdannaisella beta-lapachonella (kinoni) on tutkimuksissa huomattu olevan syöpää ehkäisevä vaikutus ja se vaikuttaa myös HIV-1 -viruksen lisääntymiseen. Sellaisenaan beta-lapachone on kuitenkin ihmiselle myrkyllinen.

Kova ja painava puuaines on suosittu rakennusmateriaalina, minkä vuoksi paikoin puu on jopa vaarantunut. Puuta on käytetty myös rakentamisessa erityisesti lujuutta vaativiin rakennelmiin (mm. sillat). Puu on helppoa halkoa, mutta hankala työstää. Leikkausjälki on kirkkaankeltainen tai vihertävänkeltainen.

 

Lähteitä / lukemista

Perkin, Arthur George & Everest, Arthur Ernest: The Natural Organic Colouring Matters. Longmans, Green and Co. London, New York, Bombay, Calcutta and Madras, 1918.
Extraction of lapachol from Tabebuia avellanedae wood with supercritical CO2: an alternative to soxhlet extraction? Brazilian Journal of Chemical Engineering | vol20 no3 2003
Artikkelit Coloriastossa: Kasvit / Handroanthus